Премиерът Бойко Борисов изрази очакване до 1 г. страната да

...
Премиерът Бойко Борисов изрази очакване до 1 г. страната да
Коментари Харесай

Борисов очаква до 1 г. България да влезе в чакалнята на еврозоната

Премиерът Бойко Борисов изрази очакване до 1 година страната да " се поздрави с триумф ", т.е. да влезе в по този начин наречената чакалня на еврозоната (или механизма ЕРМ 2 – бел. ред.), да понижи лихвите по заемите, да има по-висок кредитен рейтинг, поради което пък да притегли повече вложения.

До 1 месец страната би трябвало да получи пътна карта за присъединението към финансовия механизъм ЕРМ 2. Очакванията си Борисов изрази пред публицисти по време на конференция " България в еврозоната. Икономическата логичност против митовете " ", проведена от Европейската национална партия (към която в Европарламента принадлежи ГЕРБ – бел. ред.) и Партията на европейските социалисти.

Борисов описа, че сутринта разговарял с еврокомисаря заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и обществения разговор, и имало два разновидността. Брюксел упорства България първо да се причисли към банковия съюз, а след това да влезе в чакалнята на еврозоната. Българското държавно управление обаче, по думите на Борисов, желае първо страната да влезе в чакалнята на еврозоната и " един ден по-късно – в банковия съюз ". Членството в банковия съюз на процедура значи прекачване на надзора на редовно значимите банки към Европейската централна банка.

Премиерът още веднъж увери, че България е изпълнила всички официални критерии за участие в еврозоната. По-рано финансовият министър Владислав Горанов сподели за следващ път, че през последните години главните стопански индикатори на България са по-добри от тези на някои страни, които от дълго време са в еврозоната.

Попитан дали до края на европердседателството, т.е. до 30 юни, страната ще подаде документи за присъединение към ЕРМ 2, Борисов изясни, че " европейците не обичат да ги пресират с такива неща. " Там животът тече по-бавно, би трябвало да сме по-внимателни със периодите ", уточни той.

Тезата, че до 1 година Бългаия ще се поздрави с триумф при влизането в ЕРМ 2 Борисов разви и пред участниците във форума.

Той изброи положителните финансови индикатори на страната – невисок дълг, стопански напредък и други и разгласи: " Когато аплайваме за еврозоната, можем да приказваме за политическа непоклатимост, както и че и което и да е държавно управление ще я съблюдава ". Той поздрави сътрудниците си от " Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ГЕРБ ", които участваха във форума, за консенсуса по тематиката за участието в еврозоната и не загатна съдружния си сътрудник " Обединени патриоти ".

По-рано в изявление пред " Дневник " еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси обаче не показва подобен възторг за участието на България в еврозоната. " Смяната на валута е комплициран развой и за това си има учредения. Трябва да се убедим, че страната е готова да се причисли към еврото, както и да издържи на тази нова икономическа и парична среда ", уточни той. Цялото изявление четете тук.

Борисов описа по какъв начин е схванал, че в БНР има четири оркестъра и откакто можело да станат 5 или 6, даде да се разбере, че към него не може да има упования от протестиращите за по-високи заплати музиканти, защото страната единствено давала дотацията, а управлението на радиото разпределяло парите. Той посъветва оркестъра да се ориентира пазарно като прави концерти и продава билети за тях.

Премиерът загатна и метеоролозите, които готвят митинг поради дефицит в бюджета на Национален институт по метеорология и хидрология и напомни, че дотацията на Българска академия на науките тази година е била увеличена с 15 млн. лева Това стана след митинги за покачване на заплатите, при което бе взето решение част, от парите, планувани за научни проучвания, да отидат за заплати.

Попитан за данните на Евростат, съгласно които България е първа в Европейски Съюз по дял на хората в тежки материални, Борисов изясни още веднъж тезата си, че преди 20 година политическата класа е разпродала страната и сподели, че в случай че в този момент се поема повече дълг, " децата ни " ще го заплащат.

" Вместо да се приветства това, че сме трети в Европа по невисок дълг след Естония и Люксембург, би трябвало да давам отговор на такива въпроси ", възмути се Борисов пред публицисти.

Пред участниците във форума сподели, че елементарно могат да се раздадат " 15 милиарда за повдигане на приходите " и да България да стане като Полша, Словения и Унгария, само че идващите генерации нямало да харесат това.

На въпроси за публицисти за рецензиите на президента Румен Радев, отправени към ГЕРБ и зам.-председателя на партията Цветан Цветанов сподели, че доброжелателно е изпратил министрите при президента, с цел да приказват за публичните поръчки и разгласи, че не желае да влиза в сходен разговор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР