Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът на Сингапур Тарман Шанмугаратнам са

...
Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът на Сингапур Тарман Шанмугаратнам са
Коментари Харесай

Сингапур е отворен за задълбочаване на двустранното сътрудничество

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът на Сингапур Тарман Шанмугаратнам са разискали опциите за задълбочаване на съдействието в политическата и икономическата област сред двете страни, оповестиха от пресслужбата на кабинета.
По време на срещата е било изразено предпочитание за активизиране на разговора на високо ниво, което ще спомогне за усилването на партньорството в търговията, превоза, софтуерния трансфер.

"България е заинтригувана от привличането на вложения, изключително в развиването на осведомителните и информационните технологии, електрониката, биотехнологиите, фармацията ", е отбелязал българският министър председател и е показал, че страната ни предлага извънредно удобни условия за вложения.
Бойко Борисов и Тарман Шанмугаратнам са изразили единодушие, че съществува капацитет за усилване на съдействието и в областите обучение, просвета, околна среда и туризъм. Те са се договорили връзките сред двете страни интензивно да продължат да се развиват и посредством продан на делегации и бизнес делегация, допълват още от държавната пресслужба.

През 2016 г.общата стойност на двустранния стокообмен възлиза на 236.1 млн. щ.д., което е понижение с 42.2% на годишна база. Износът е бил за 205.2 млн. щ.д., и също демонстрира спад (от 45.6%). Вносът е бил единствено 30.9 млн. щ.долара. Добрата вест е, че външнотърговското салдо е позитивно за нас и е в размер на 174.3 млн. щ.долара.

През 2016 година износът ни за Сингапур се образува главно от: масла, получени при дестилацията на каменовъглени катрани при висока температура (74.2%); Рафинирана мед и медни сплави в занемарен тип (18.6%); Интегрални схеми и електронни микрокомплекти (2.3%); Електрически апарати за жична телефония или телеграфия, в това число кабелните телефонни апарати с безжична слушалка (0.5%) и други.

За 2016 максимален дял във вноса ни от Сингапур заемат: елементи и такъми за транспортните средства (42.4 %); автоматизирани машини за обработка на информация (25.0%); сметачни машини (10.5%); Части и такъми (различни от защитни кутии, обвивки, опаковки и подобни), предопределени извънредно или основно за машините и апаратите от NN 8469 до 8472 (3.4%); Апаратура за спиране, отцепване, отбрана, разклоняване, включване или свързване на електрически вериги (3.01%) и други.

Сингапур е наложил възбрана за реклама на тютюневи произведения, макар че продажбата на самите тютюневи артикули не е неразрешена. Ограничения са наложени и на някои други артикули и услуги като: фармацевтични артикули, лекарства, както и на юридически, медицински и счетоводни услуги.

Алкохол, тютюневи произведения и моторни средства подлежат на обмитяване. Ако се внасят в страната сходни предмети, то те би трябвало да се заявяват.

Сингапурските вложения в България за интервала 1998 г.-2015 година възлизат единствено на 18.1 млн. евро. Няма данни за осъществени сингапурски вложения в България преди 1998 година.

Сингапур не има морски курорти, само че влага обилни средства в построяването на туристически атракциони, като "воден свят ", зоопарк с нощно сафари, лазерно-светлинно шоу на брега на океана, най-голямото "виенско " колело в света. Това пък я прави една от най-посещаваните страни в света. Двустранните връзки сред България и Сингапур в тази област обаче не са доста дейни.

Република Сингапур е островен град-държава в Югоизточна Азия, ситуирана в южната част на Малайския полуостров. Името Сингапур произлиза от санскрит, формирано е от думите синга, сингха ( „ лъв “) и пура („ град “), и значи „ Лъвов град “. При заселването през 7-8 век, тогавашното княжество получава името Темасек („ Морски град “).

Според легендата, първият стъпил тук е принц от Суматра, който среща създание с глава на лъв и опашка на риба. Основаното населено място приема името „ Лъвски град “, а на на митичното животно е повдигнат храм. Жителите на Сингапур, зачитайки традицията, го назовават „ Градът на лъва и храма “.

„ Мерлион “ – знакът на града, води от там своето начало.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР