Премиерът Бойко Борисов хвърли вината за липсата на пари в

...
Премиерът Бойко Борисов хвърли вината за липсата на пари в
Коментари Харесай

Борисов бесен на Ананиев, че ги няма парите за здраве

Премиерът Бойко Борисов хвърли виновността за неналичието на пари в опазването на здравето напълно върху здравния министър Кирил Ананиев. И изиска от него пояснение къде са парите, с които би трябвало да се усилят заплатите на медицинските сестри. Повод за изявлението му е следващият митинг на сестрите, които през днешния ден опънаха палатка пред Народното събрание и обявиха, че няма да се махнат оттова, до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени.
Видимо нервиран Борисов изясни по какъв начин още през април държавното управление отпуснало 50 милиона лв. за лечебните заведения. Ние сме ги пратили тези пари. И аз желая двойно, кой не желае двойно? Ние влагаме милиарди в вложения. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме. Те не са 50 милиона, а са 86 милиона. Той да се оправдава, тросна се министър председателят.
На вчерашния си митинг медицинските сестри сложиха въпроса за отпуснатите 50 милиона лв.. През април държавното управление разгласи, че въпросните средства би трябвало да отидат точно за възстановяване на изискванията на труд в лечебните заведения и главно за повишение на възнагражденията. Според медицинските сестри действителен резултат от отпуснатите милиони не се е усетил, защото по места заплатите са били вдигнати с 20-100 лв., само че пък за отплата са им отнети спомагателните заплащания по клинични пътеки. Така всеобщо главните заплати остават под минимума от 950 лв., заложен в груповия трудов контракт.
Парите, които държавното управление и здравното министерство отпускат за лечебните заведения, се разпределят от управленията на лечебните заведения, по тази причина няма по какъв начин да се подсигурява, че ще отидат в действителност за заплати. Много от лечебните заведения погасяват остарели задължения, режийни разноски и отговорности към снабдители.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР