Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел за срещата на върха

...
Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел за срещата на върха
Коментари Харесай

ЕНП ни обещава по-висок жизнен стандарт в Еврозоната

Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел за срещата на върха на водачите от Европейския съюз. Дневният ред е обвързван с Брексит, въглеродната индиферентност и коронакризата. Любопитното обаче е, че в срещите на Борисов с представители на Европейската национална партия преди съвещанието на съвета се прокрадна и тематиката за евентуалното участие на България в Еврозоната. Например в известие за диалог сред Борисов и секретаря на ЕНП Антонио Лопес се споделя, че Лопес е изразил "задоволството си от приемането на България в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз. "

Добре знае се, че този развой завърши преди няколко месеца, а от началото на октомври България сполучливо се интегрира в структурите на европейския банков контрол и механизма за преструктуриране. Засега обаче няма изясненост нито по кое време страната ни може действително да вкара еврото, нито дали икономическата рецесия ще забави процеса. Единствено шефът на Българска народна банка предвижда, че страната ни може да е подготвена за присъединение към Еврозоната най-рано през 2024 година.

Въпреки всичко ЕНП дава обещание ярко бъдеще в Еврозоната, без значение по кое време ще успеем да се подготвим за замяната на лв. с еврото. По време на диалога с премиера Лопес е представен да споделя следното: "Няма подозрение, че влизането в ERM II е самопризнание за сполучливо извършените промени в страната. Сигурен съм, че ще извървите пътя до дъно. Така ще се подсигурява освен дълготраен стопански разцвет, само че и ще се увеличи доста качеството на живот за жителите ".

Европейската национална партия си навлече рецензии у нас около гласуването на резолюцията за върховенството на закона в България в Европейския парламент. С изключение на няколко депутати ЕНП гласоподава срещу позицията на евродепутатите, в която бе записано: "значително утежняване на зачитането на правилата на върховенството на закона, демокрацията и главните права, в това число независимостта на правосъдната власт, разделянето на управляващите, битката с корупцията и свободата на медиите ". Освен това малтийска евродепутатка от ЕНП опита да прокара ремонти в резолюцията и по този начин да смекчи тона към България. В последна сметка обаче те не попаднаха в окончателния текст, който бе утвърден от Екологичен потенциал.

По време на срещата Лопес-Борисов генералният секретар на ЕНП е представен да споделя и следното: "Вижда се, че законно определеното българско държавно управление и ръководещо болшинство се употребяват с социална поддръжка. Разбира се, чуваме и настояванията на протестиращите. Ние почитаме техния глас и считаме, че постоянните парламентарни избори през месец март са най-хубавото място да се дефинира кой ще ръководи България в идващите години ". Продължаващите близо 100 дни митинги обаче упорстват за оставка и предварителни избори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР