Премиерът Бойко Борисов е прекарал 29 часа във въздуха с

...
Премиерът Бойко Борисов е прекарал 29 часа във въздуха с
Коментари Харесай

Премиерът е летял 29 часа с правителствения хеликоптер

Премиерът Бойко Борисов е прекарал 29 часа във въздуха с държавния хеликоптер на " Авиоотряд 28 " през 2020 година Това излиза наяве от отговор по ЗДОИ на държавния авиационен оператор. През последната година вертолетът се подреди до джипката на Националната работа за защита като транспортно средство, от което министър-председателят излъчва онлайн във фейсбук профила си, когато инспектира строителство.

Борисов няколко пъти прелетя над Турски поток в България, с цел да го покаже на разнообразни публични лица, както и над строящата се автомагистрала " Хемус ".  " Авиоотряд 28 " оповестява, че двата хеликоптера, с които разполага, са изпълнили 34 полетни задания и са минали 16 465 км. В тази статистика влизат и подготвителните полети, техническите облитания, както и полети за облитане на механически средства. Премиерът е летял с държавния вертолет 11 пъти, което прави приблизително по към 2 часа и половина за всеки полет. Изразходеното горивото на хеликоптерите за година е 56 346 литра на стойност 44 498 лева, което неизвестно по какъв начин прави по-малко от лев за литър.

Освен това Борисов е прекарал във въздуха 70 часа на самолетите на " Авиоотряд 28 ", които през 2020 г. са осъществили 60 полета в рамките на България и 26 отвън страна. На държавните летателни апарати са се возили общо 66 публични лица, от които 13 министри и единствено трима депутати.

Преди седмица Народното събрание записа промени в Закона за гражданското въздухоплаване, с които  " Авиоотряд 28 " окончателно се преименува на " Държавен авиационен оператор ". Освен това получи привилегията да менажира ВИП " А " терминала на летище София, именуван " държавния ВИП ", като към този момент ще може да събира такси за обслужването на значимите пасажери. В момента депутатите, членовете на ВСС и други значими персони се обслужват гратис през ВИП " Б " на летището, а концепцията е към този момент и те да минават през зала  “А ” и съответното ведомство да заплаща на ДАО такси от бюджета, очакван за протоколни действия.

В същото време властта от години отчита цялостен неуспех в темата санитарна авиация. В момента системата на опазването на здравето употребява хеликоптер и аероплан, обезпечени от Министерството на защитата, само че моделът не е сполучлив за потребностите на незабавната медицина. В началото на годината държавното управление реши да бъдат ремонтирани 4 бойни хеликоптера " Кугър " и да ги превърне в избавителни и медицински машини. Експертите обаче са на мнение, че това решение е неуместно поради размера на бойните вертолети.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР