Премиерът Борисов отбеляза при откриването на Формат 16+1, че този

...
Премиерът Борисов отбеляза при откриването на Формат 16+1, че този
Коментари Харесай

Премиерът: Форматът ”16+1” цели укрепването на Европа, Брюксел не вярва

Премиерът Борисов означи при откриването на Формат ”16+1 ”, че този формат цели укрепването на Европа, дава още повече благоприятни условия за тези, които са по-назад, да наваксат изоставането. В Бpюĸceл пък го cмятaт зa oпит зa paздeлянe нa EC. Блoĸът ce пpoтивoпocтaвя и нa ĸитaйcĸия нaтиcĸ дa изpaзи oбщa пoзиция c ĸитaйцитe cpeщy тъpгoвcĸитe пoлитиĸи нa CAЩ нa cpeщaтa в Πeĸин.
В София стартира Седмата среща на върха " 16+1 " с присъединяване на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Премиерът Бойко Борисов откри бизнес конгрес с присъединяване на стотици предприемачи от огромни компании в другите страни.

Премиерът означи, че този формат цели укрепването на Европа, дава още повече благоприятни условия за тези, които са по-назад, да наваксат изоставането. С това обръщение той пожела да успокои всички в Европа, които считат, че форматът за съдействие с Китай пречи. Борисов означи, че имаме редкия късмет за страните от Централна и Източна Европа, тъй като Китай гледа позитивно на процесите, които се развиват в тези страни на Балканите и всеки може да усъвършенства връзките си с Пекин:

" Имаме големи благоприятни условия. Западните Балкани, които до момента по този начин ги назоваваме, не могат да се преглеждат като сами, тъй като Гърция, България, Румъния, които сме в Европейски Съюз, Хърватия, Словения - всеки един план в инфраструктурата директно касае и тези страни ".

От своя страна водачът на Китай Ли Къцян означи, че е въодушевен от обстоятелството, че съдействието реализира голям триумф и прогрес, даже на фона на световната икономическа рецесия и бавното възобновяване по-късно.

" Радваме се на бързото развиване на бизнес взаимоотношенията на Китай с 16-те страни. Търговията за първите 5 месеца на тази година е повишена с 24,5%, уточни той.

Разширяването на комерсиалните партньорства сред страните от Централна и Източна Европа и Китай ще бъде разисквано по време на срещата във формата 16+1. Тя е част от възобновяването на Пътя на коприната от страна на Пекин. Инициативата " Един пояс, веднъж " цели да осъществя големи китайски вложения в голям брой страни на няколко континента.

Въпреки че множеството анализатори в Западна Европа гледат на самодейността " Един пояс, веднъж " и особено на формата 16+1 като геополитически ход на Китай за по-голямо въздействие, страните от Централна и Източна Европа го виждат като опция. Това удостовери и министър председателят Бойко Борисов при вчерашната си среща с китайския си сътрудник Ли Къцян, а може би най-големият план, който може да бъде осъществен с китайски средства, е АЕЦ " Белене ".

" Контактите, които Китай има с държави-членки на Европейски Съюз, високотехнологично развити страни, фактически по плана " Белене " бихме могли да създадем един добър план, за който той персонално се ангажира да ни помогне да го изведем до сполучлив край ", съобщи Борисов.

Китай има съществени вложения в някои от балканските страни - да вземем за пример в Румъния, Сърбия и Унгария, а гостуването на Ли Къцян у нас съответства и с следващото повишение на напрежението сред Съединените щати и Китай и въвеждането на серия от търговски мита.

" Търговската война в никакъв случай не би била решение ", акцентира Ли Къцян.

Програмата планува пленарна среща на държавните ръководители и съвещания на тематика инфраструктура, енергетика, туризъм и други.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР