Премахването на кофеина, като същевременно се запазват ароматът и вкусът

...
Премахването на кофеина, като същевременно се запазват ароматът и вкусът
Коментари Харесай

Как се прави кафе без кофеин

Премахването на кофеина, като в същото време се резервират ароматът и усетът на кафето, не е лесна задача. Използват се три съществени метода: химически разтворители, течен въглероден диоксид (CO₂) или елементарна вода със специфични филтри. А спомагателните стадии, които се изискват при всички тези способи, са причина безкофеиновото кафе да е по-скъпо.

Повечето безкофеиново кафе се създава по способи, основани на разтворители, защото по този начин е най-евтино. Този способ се разделя на още два типа: пряк и косвен.

Директният включва запарване на кафеените зърна, след което те се накисват неведнъж в химически разтворител (обикновено метиленхлорид или етилов ацетат), който се свързва с кофеина и го извлича от зърната. След авансово несъмнено време кофеинът е извлечен и кафеените зърна се запарват още един път, с цел да се отстранят остатъците от химическия разтворител.

При индиректния способ отново се употребява химически разтворител, само че той не влиза в директен контакт със зърната. Вместо това те се накисват в гореща вода, след което водата се отделя от зърната и се обработва с химическия разтворител. Кофеинът се свързва с разтворителя и се изпарява. След това водата без кофеин се връща в зърната, с цел да поеме още веднъж усетите и ароматите на кафето.

Химическите разтворители (по-специално метиленхлоридът), употребявани в тези процеси, несъмнено, са източник на разногласия. Причината е, че се допуска, че метиленхлоридът е леко канцерогенен във високи дози. Той и етиловият ацетат се употребяват постоянно в препаратите за премахване на бои, лакове за нокти и обезмаслители.

Въпреки това както Австралийско-Новозенландският кодекс за хранителни стандарти, по този начин и Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати позволяват потреблението на тези разтворители за обработка на кафе. Те обаче имат и строги ограничавания за количеството на химикалите, които към момента могат да участват върху зърната, и в реалност на процедура не остава никакъв разтворител.

Методите без разтворители, които употребяват течен въглероден диоксид или вода, стават все по-популярни, защото не включват преждеспоменатата химия.

При CO₂ метода течният въглероден диоксид се изпомпва в камера с високо налягане дружно със зърната, където се свързва с кофеина и по-късно се отстранява посредством високо налягане, оставяйки след себе си обезкофеинизирани зърна.

Водният способ (известен също като швейцарския воден процес) е тъкмо както звучи – при него кофеинът се извлича от зърната благодарение на вода. Съществуват разнообразни разновидности на този способ, само че главните стъпки са следните. Първоначалната партида се състои от зелени кафеени зърна, които се накисват в гореща вода, с цел да се получи дестилат, богат на кофеин и ароматни съединения (след това зърната се изхвърлят без аромат). Екстрактът от зелено кафе се прекарва през филтри с деен въглен, които задържат молекулите на кофеина, а ароматите минават. След това безкофеиновият дестилат може да се употребява за накисване на нова партида зелено кафе на зърна – защото ароматите към този момент са наситени в екстракта, единственото, което ще се разтвори от зърната, е кофеинът.

Може би не е толкоз, колкото си мислите.

Малко евентуално е 100% от кофеина да бъде сполучливо отстранен от кафеените зърна. Както наличието му в общоприетото кафе може да варира, по този начин и в безкофеиновото кафе към момента има дребни количества кофеин.

Но това количество е много непретенциозно. Трябва да изпиете повече от 10 чаши безкофеиново, с цел да достигнете равнището, което нормално се съдържа в една чаша общоприетоо.

Някои хора споделят, че е. В взаимозависимост от метода на обезкофеинизиране на зърната, някои ароматни детайли могат да бъдат извлечени дружно с кофеина по време на процеса.

Кофеинът също способства за горчивината на кафето, тъй че когато се отстрани, се отстранява и част от нея.

Установените изгоди за здравето при пиенето на безкофеиново кафе са сходни с тези при кофеиновото, в това число по-нисък риск от диабет вид 2, някои типове рак и обща смъртност. Напоследък кафето се свързва и с усъвършенствано ръководство на тежестта.

Повечето от изгодите за здравето са потвърдени при пиянство на три чаши безкофеиново кафе дневно.

Умереността обаче е от основно значение и не забравяйте, че най-големите изгоди за здравето ще дойдат от уравновесеното хранене.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР