Премахва се задължителната паспортизация на апартаменти и къщи. Това обяви

...
Премахва се задължителната паспортизация на апартаменти и къщи. Това обяви
Коментари Харесай

Задължителната паспортизация на сградите отпада, МРРБ предлага още промени

Премахва се наложителната паспортизация на жилища и къщи. Това разгласи служебният министър Виолета Комитова. И разгласи нови промени в Закона за публичните поръчки.

Регионалното министерство към този момент е отменило противоречивата разпоредба, задължаваща всички притежатели на жилища или къщи да ги паспортизират, даже да нямат желание да правят строителни промени по постройките.

" Тази нелепост ние я премахнахме доста бързо, като отменихме това обвързване на жителите до 2024 година безусловно и наложително да създадат това безсмислено деяние, всички да извадят по 1000 лева Така считаме, че с тази разпоредба за паспортите сме завършили ", съобщи Виолета Комитова, длъжностен министър на Министерство на регионалното развитие.

За 1 година е спряна и наредбата за налична среда, която задължаваше проектанти и строители да построяват монофамилни здания, в които всяко жилище би трябвало да е пригодено за хора с увреждания като по-широки бани, коридори и стаи.

С промени в Закона за устройство на териториите Регионалното министерство предлага общините автоматизирано да получават до 6 метра от парцелите на новостроящите се здания, с цел да може паралелно с тяхното създаване те да строят улици, тротоари и канализация.

Досега общините трябваше да чакат тези терени да им бъдат дарени от притежателите на парцели, с цел да стартират да построяват улична инфраструктура. От това страдаха и съседите на новостроящите се здания.

" Те не можеха да си създадат тоалетна, не могат да си създадат лятна кухня или каквото и да е било в техния парцел,затова, тъй като общината не е придобила улицата в цялостния размер по плануванаъа регулация ", сподели арх. Влади Калинов- шеф на ДНСК.

За да се спре корупцията при огромните инфраструктурни планове се оферират посредством промени в Закона за публичните поръчки да се приключи строителния инженеринг, при който проектирането и строителството са в една процедура. Комитова даде образец по какъв начин се оскъпява строителството.

" Проектантът начертава чертежите, направил си е изчисленията и споделя - на този път изкопите ще бъдат 1000 кубика. Строителят споделя - напиши 28 хиляди кубика. В този механизъм се получава едни прикрит метод за оскъпяване на строителството 3,4,5 пъти ", разясни министър Виолета Комитова.

Допълнително ще се затегнат разпоредбите за пробутване на ток, вода и канализация до преместваемите обекти по улиците, с цел да не се повтаря случая от предходната зима, при който разкрит кабел в шахта умъртви момче на бул. " Aкад. Иван Евстратиев Гешов " в София.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР