Прекратяването на договора за ракетите със среден и малък обсег

...
Прекратяването на договора за ракетите със среден и малък обсег
Коментари Харесай

ООН предупреди: Светът губи безценна спирачка срещу ядрена война

Прекратяването на контракта за ракетите със междинен и дребен обхват сред Съединени американски щати и Русия предстоящо породи тревожни реакции. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази безпокойството си от растящото напрежение сред нуклеарните сили, като предизвести, че " светът ще изгуби скъпа спирачка на нуклеарна война ". Той прикани страните да заобикалят дестабилизиращо развиване на нещата и незабавно да търсят съглашение " за нов общ път за интернационален надзор над въоръжението ".
Силно предизвиквам Съединени американски щати и Русия да удължат по този начин нареченото съглашение Нов СТАРТ, с цел да подсигуряват непоклатимост и време за договаряне на бъдещи ограничения за надзор над оръжията, настоя шефът на Организация на обединените нации.
Гутериш добави, че растящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай в икономическо отношение също е притеснително. Той не изключи вероятността от появяването на два конкуриращи се блока - всеки с преобладаваща валута, търговия и финансови правила, личен интернет и тактика за потребление на изкуствения разсъдък, само че с противоречащи геополитически и военни възгледи.
Предупреждение за рисковете, които крие ликвидирането на контракта, насочи и някогашният руски водач Михаил Горбачов. Според него излизизането на Съединени американски щати и Русия от съглашението води към разрушение на правилата на стратегическата непоклатимост и ще докара до нова военна конкуренция, заяви Интерфакс.
Според него тази стъпка на Съединени американски щати води към непредсказуема международна политика и безредно развиване. Горбачов счита, че в този момент двете страни би трябвало да се концентрират върху " съхраняването на последната опора на световната стратегическа сигурност - Нов СТАРТ ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР