Прекрасни нови снимки направени от космическия телескоп Хъбъл изобразяват Месиер

...
Прекрасни нови снимки направени от космическия телескоп Хъбъл изобразяват Месиер
Коментари Харесай

Месиер 90: Повечето галактики се отдалечават от нас, но не и тази

Прекрасни нови фотоси направени от галактическия телескоп Хъбъл изобразяват Месиер 90, спирална вселена почти на 60 милиона светлинни години от нашия личен Млечен път, която се доближава към нас.

Докато самото изображение е необикновено, още по-вълнуваща е информацията, която астрономите са разкрили, въз основата на направените фотоси.

Месиер 90 е една от доста дребното галактики, движещи се към Млечния път, съгласно изказване на хората от Хъбъл. Учените могат да схванат, че галактиката се доближава към нас, посредством светлината, идваща от Месиер 90.

„ Галактиката компресира дължината на вълната на светлината си, до момента в който се движи към нас “, обявиха в изказване представители на Хъбъл. При забележимия светлинен набор по-късите дължини на вълната се появяват в синьо. Тъй като светлината е компресирана от нашата позиция, Месиер 90 демонстрира феномен, наименуван „ синя стрелка “, който демонстрира на учените, че Месиер 90 се доближава към нас.

Почти всички други галактики, които можем да следим, се отдалечават от нас с разширението на Вселената, съгласно изказването на експертите от Хъбъл. Виждаме тяхната светлина да се простира към аления завършек на забележимия светлинен набор (наричан алено изместване).

Месиер 90 е част от групата на Дева, група от повече от 1200 галактики. Астрономите споделят, че синята промяна на Месиер 90 евентуално се дължи на невероятната маса на клъстера, която форсира галактиките в групата до високи скорости и ги изпраща на странни орбити. Странните пътища на галактиките по едно и също време ги доближават и отдалечават от нас с течение на времето, съгласно изказването на екипа на Хъбъл.

Самият клъстър на Дева се отдалечава от нас, обявиха в ревюто представители на Хъбъл, само че някои от галактиките в клъстера, в това число Месиер 90, се движат по-бързо от клъстера като цяло. И по този начин, от позиция на Земята, виждаме, че галактиката се движи към нас, макар че други галактики в еднакъв клъстер наподобява се отдалечават от нас при високи скорости.

Това особено изображение на Хъбъл на Месиер 90 комбинира инфрачервена, ултравиолетова и забележима светлина. Тъй като камерата, употребена за снимане на изображението, се състои от четири светлинни детектора с припокриващи се зрителни полета – едно с по-голямо нарастване от останалите три – изображението е с отвор имащ форма на стълбище в горната част, изясняват астрономите от Хъбъл.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР