Прекрасен обреден хляб, подходящ за всеки щастлив повод и празникНеобходими

...
Прекрасен обреден хляб, подходящ за всеки щастлив повод и празникНеобходими
Коментари Харесай

Коледен обреден хляб

Прекрасен ритуален самун, подобаващ за всеки благополучен мотив и празник

Необходими Продукти

● брашно - 430 г + за поръсване
● вода - 200 мл.
● квас - 15 г жива
● кисело мляко - 80 г
● захар - 1 щипка
● сол - 1 ч.л.
● олио - 10 г

Начин на подготвяне

Разтворете маята, щипка захар и 40 грама от брашното в леко затоплената вода. Разбъркайте на рядка кашичка и оставете да шупне.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете киселото мляко, олиото и шупналата квас. Солта поръсете в профил върху брашното, с цел да няма пряк контакт с маята.

Замесете безпрепятствено и еластично тесто, поръсвайки си по малко брашно в допълнение, до момента в който спре да ви лепне. Оставете го да почине върху набрашнения плот за 15 минути, покрито с чиста забрадка.

Оформете обредния коледен самун в гръгла форма, като го украсите с орнаменти съгласно вашите чувства и стремежи - знаци на изобилие и благополучие. Те могат да бъдат житни класове, кръст, знак на вярата, цветя и слънце за добруването и светли дни през идващата година, както и други съгласно въображението ви.

Само фигурките аз намазвам с малко вода, с щипка сода и брашно, с цел да се открояват по- добре. Също по този начин ги оформям, откакто хлябът втаса за 1 час. Така фигурите няма да се обезформят.

Обредният самун изпечете на 180 градуса за 35-40 минути или до златист тен.

По традиция този самун се замесва с мълчана вода, донесена от мома или млада булка.

Разчупва се под форма на кръст от най-възрастния член на фамилията и първото парче се отделя за Бог, а друго се заравя в двора, с цел да е плодородна годината.

Весела и благословена Коледа!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР