Прекомерното седене на бюро – независимо дали става дума за

...
Прекомерното седене на бюро – независимо дали става дума за
Коментари Харесай

Проучване свързва компютърните навици с риска от еректилна дисфункция

Прекомерното седене на бюро – без значение дали става дума за работа, гледане на клипове в YouTube или игра на компютърни игри – евентуално няма да се отрази добре на сърцето ви. Екип от откриватели от Китай открива, че това може да има много депресиращ резултат и върху други елементи на тялото, като усилва риска от еректилна дисфункция.

Подобни проблеми при мъжете не са нещо извънредно – изключително с напредъка на възрастта, само че за мнозина това е непрекъснат проблем, който пречи на полов живот.

В някои случаи казусът значително е психически и е резултат от стрес, възприятие за виновност или ниско самочувствие. При други са налице скрити патологии. Контролируеми фактори, свързани с метода на живот, също могат да играят забележителна роля за положението, като въздействат на равнищата на хормоните или повреждат комплицираната функционалност на съдовете, които разрешават на пениса да се изпълни задоволително с кръв.

Проучванията демонстрират, че несъразмерното количество време, прекарано в седнало състояние всеки ден, може да повлияе на половата успеваемост, като функционалността на ерекцията постоянно се усъвършенства просто посредством по-често ставане и спортуване.

Не всички проучвания обаче са съгласни с това. Съответно въпросът по какъв начин любовта ни към седенето и почивката може да се отрази на половия ни живот остава.

За да проучат казуса по-внимателно, откривателите ползват техника, наречена Менделеева рандомизация, с цел да открият причинно-следствените връзки сред склонността към занимания със затънал метод на живот - като шофиране за наслаждение, гледане на телевизия или разформироване пред компютъра - и вероятността от еректилна дисфункция.

Менделеевата рандомизация съпоставя разликите сред двойки гени, за които се допуска, че играят роля в избрана област на здравето, с цел да се дефинира дали наследяването на съответни гени предизвиква някакво съответно положение.

Като употребяват данни за вариациите в генетичните последователности, предоставени от над 220 000 записа от предходно изследване на европейския генезис, откривателите търсят корелации сред гените, подчертани от отговорите на въпроси, свързани със характерни форми на заседнало държание в свободното време, и здравната история или самооценката за еректилна дисфункция.

Въз основа на получените данни те откриват, че всяко 72-минутно нарастване на времето, прекарано в потребление на компютър за действия в свободното време, усилва повече от три пъти вероятността от еректилна дисфункция.

При по-задълбочено разглеждане на данните се оказа, че прекарването на повече време в релаксация пред компютъра е обвързвано и с понижаване на равнищата на хормона, виновен за стимулиране на производството на сперматозоиди.

Въпреки че и други проучвания са стигнали до сходни изводи, изследването не съумява да покаже ясно за какво спадът на този единствен хормон може да повлияе на еректилната функционалност.

Изследователите могат единствено да допускат, че по-ниските равнища попречват индиректно освобождението на тестостерон.

Странно е, че не е следена причинно-следствена връзка сред положението и гледането на телевизия или постоянното шофиране за наслаждение.

Възможно е границите сред гледането на стрийминг услуги на бюрото и релаксацията пред компютъра да са размити, което затруднява разграничаването на двете разнообразни действия.

Тъй като анализът се основава на изследвания, които извеждат генетични връзки, допустимо е също по този начин данните за гените, свързани с шофирането за наслаждение, да са прекомерно лимитирани, с цел да се създадат безапелационни изводи.

Бъдещите изследвания биха могли да оказват помощ да се откри дали има нещо особено в седенето, кликането и скролването, което пречи на еректилната функционалност, или дали любовта ни към Netflix излага на риск половите ни прекарвания.

Като се има поради всичко това, седенето пред екрана по през целия ден, кликането и скролването за развлечение сигурно не е от изгода за тялото ни.

Изследването е оповестено в Andrology.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР