Прекомерните интензивни упражнения могат да отслабят имунната ви система. Поне

...
Прекомерните интензивни упражнения могат да отслабят имунната ви система. Поне
Коментари Харесай

Интензивните тренировки могат да отслабят имунната ви система

Прекомерните интензивни извършения могат да отслабят имунната ви система. Поне по този начин се твърди в изследване от 2023 година, в което се проучват над 4700 молекули на течности от пожарникари след подготовка.

Това може да е проблем за работещите с непрекъснато физически натоварващи специалности , които изискват интензивна фитнес подготовка, като да вземем за пример работещите в незабавната помощ и спортистите, заяви Science alert.

„ Хората, които са в доста добра физическа форма, може да са по-предразположени към вирусни респираторни инфекции директно след интензивни физически извършения “, сподели ученият от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (ТСНЛ) Ернесто Накаясу.

„ Наличието на по-малка възпалителна интензивност за битка с инфекцията може да е една от аргументите “, добави Накаясу.

Макар че има съществени доказателства, които сочат, че умерената физическа интензивност измежду здрави хора може да благоприятства имунната система в дълготраен проект, какво се случва с имунната система директно след интензивни физически извършения е противоречиво.

Съществуват малко надеждни доказателства, които поддържат изказванието, че интензивните физически извършения покачват риска от опортюнистични инфекции. Не е известно обаче дали става въпрос за взаимовръзки или за причинно-следствени връзки.

Затова Накайасу и сътрудниците му изследват кръвната плазма, урината и слюнката на 11 пожарникари преди и след 45 минути интензивни извършения, при които теглят до 20 кг екипировка по хълмист терен.

„ Искахме да разгледаме в дълбочина какво се случва в организма и да забележим дали сме в положение да открием заплахата от безсилие в най-ранните му стадии “, изясни биоаналитичният химик от ТСНЛ Кристин Бърнум-Джонсън.

Няма подозрение, че физическите извършения вършат чудеса за нашето здраве - от възстановяване на настроението до подсилване на имунната ни система. Но както и при предходни изследвания, новото проучване откри вероятни признаци на угнетяване на имунната система при упражнявалите пожарникари.

Наред с предстоящите физически промени , които оказват помощ на телата ни да поддържат нарасналото количество течности, сила и О2, което изискват физическите извършения, се следи понижаване на молекулите, участващи във възпалението. Това е съпроводено с увеличение на опиорфина , който уголемява периферните кръвоносни съдове.

Какво в последна сметка значат тези промени за краткосрочната функционалност на имунната система, не е ясно, само че откривателите имат няколко хрумвания.

Опиорфинът може да усили притока на кръв към мускулите по време на тренировката, с цел да усъвършенства доставката на О2 и хранителни субстанции “, написа екипът в публикацията си.

„ Предполагаме, че понижението на възпалителните молекули, което наблюдавахме в слюнката след подготовка, може да съставлява адаптивен механизъм за възстановяване на газообмена в отговор на по-високата клетъчна нужда от О2. “

Промяна е имало и в оралния микробиом на участниците. Учените подозират, че това се дължи на увеличението на антимикробните пептиди, открити в устата на пожарникарите след интензивната им активност, евентуално с цел да се компенсира потискането на имунната система, макар че това умозаключение се оспорва.

„ Това нарастване на антимикробните пептиди обаче не е имало резултат върху инхибирането на растежа на E. coli, което допуска стеснен потенциал на антимикробните пептиди в устната празнина да защищават от инфекциите на гостоприемника “, прецизираха Накаясу и сътрудниците му.

Въпреки това други учени настояват, че някои от следените промени може да не са симптом на имунна супресия, а на „ нараснало положение на имунен контрол и имунна регулация “.

Макар че сравнението в границите на един обект понижава въздействието на дребната им извадка, пожарникарите са изложени на неповторимо влияние на замърсители по време на пожари, което също може да промени имунните им реакции.

Изследователите предизвестяват, че това изследване е обхванало единствено здрави и дейни мъже, тъй че са нужни спомагателни проучвания измежду по-широка общественост, с цел да се потвърдят техните констатации.

Въпреки това, взети дружно с предходни изследвания, „ има доказателства, подкрепящи връзката сред физическите условия и по-високата периодичност на респираторни инфекции “, допълниха Накаясу и екипът.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР