Прекомерната консумация на основните наситени мастни киселини увеличава риска от

...
Прекомерната консумация на основните наситени мастни киселини увеличава риска от
Коментари Харесай

Свързаха високия прием на наситени мазнини с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания

Прекомерната консумация на главните наситени мастни киселини усилва риска от сърдечно-съдови болести и те би трябвало да се заменят с ненаситени мазнини, пълнозърнести въглехидрати или растителни протеини, като част от ефикасен предпазен метод, поучава обширно изследване на откриватели от Харвардски университет*.

Проучванията показват, че по-високият банкет на съществени наситени мастни киселини, като тези, намиращи се в твърдите сирена, пълномасленото мляко, маслото, говеждото месо, шоколада и палмовото масло, е обвързван с нараснал риск от сърдечно-съдови болести. Ненаситените или така наречен „ есенциални “ (незаменими) мазнини следва да бъдат част от всекидневното меню, като положително количество Омега 3 и Омега 6 може да бъде отткрито в някои растителни масла (рапично олио, ленено масло), продуктите за мазане (базирани на растителни масла, като да вземем за пример новото потомство трапезни маргарини), семена, ядки и мазни риби.

„ Традиционно ние консумираме повече артикули, богати на наситени мазнини и одобряваме по-малко количество плодове и зеленчуци, фибри и риба. Тези наши хранителни привички са измежду главните фактори за сърдечно-съдовите болести, които са преди всичко като причина за смърт**. Замяната на наситените мастни киселини с поли- и мононенаситени такива е в сходство и с националните рекомендации за хранене, които ние като експерти сме създали за възстановяване на здравния статус на българите. Намаленият енергиен банкет на наситени мазнини в интерес на растителни мазнини води до по-балансиран и здравословен хранителен режим “, разяснява проф. Божидар Попов, ръководител на Българското сдружение по хранене и диететика.

Според цитираното проучване на Харвардски университет, заместването на 1% от дневния енергиен банкет от комбинираната група на тези съществени наситени мастни киселини с еквивалентна сила от полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини, пълнозърнести въглехидрати или растителни протеини, е открито, че понижава риска от коронарно сърдечно заболяване с 6-8%.

  „ Препоръките за хранене би трябвало да поддържат заместването на наситените мазнини с ненаситени мазнини или пълнозърнести въглехидрати като ефикасен метод към предотвратяването на сърдечно-съдовите болести “ поучават учените от Университета Харвард.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР