Прекалява се с внушаването на страхове във връзка със стратегията

...
Прекалява се с внушаването на страхове във връзка със стратегията
Коментари Харесай

Вълчев не очаква криза заради недостига на учители

Прекалява се с внушаването на страхове във връзка със тактиката за детето. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев по време на съвещание на Комисията по обучение в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова за протестни дейности на учители.

"Що се отнася до митингите против тактиката за детето и опита те да се свържат със системата на образованието, изслушах много от нещата, само че не разбрах какъв е казусът ", сподели още Вълчев. Според него тези митинги не са толкоз училищен, а по-скоро опит да се "етикират " като такива, групи, които стачкуват против Стратегията за детето.

Значително предизвикателство е, че има огромен брой възпитаници от фамилии с липса на отношение към образованието, склонни да се изключват от просветителната система, с които би трябвало да се работи доста повече, добави още министърът. Той уточни, че има над 1100 учебни заведения, които са класифицирани като проблематични с централизация на възпитаници от уязвими групи. Според него задачата не е да има посещаемост по домовете от страна на учителите, а да има резултат.

"Промените в нормативната уредба тази година бяха в посока облекчение на документите и административната тежест за учителите ", отговори Вълчев в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Веска Ненчева по отношение на началото на образователната година. Той очерта като най-важна смяна отпадането на тематичните разпределения, което не значи, отпадане на задължението за обмисляне на работата.

По тематиката за неналичието на учители отрасловият министър изясни, че е проблем късното оповестяване на свободните работни места в учебните заведения, само че рецесия за преподаватели не се чака. Той счита, че с нарастването на възнагражденията ще се усилят и младите учители в системата. Също по този начин се похвали, че има растеж на студентите по педагогика. Вече се следят и завърнали се в системата преподаватели. 5000 възпитаници с най-високи резултати на националното външно оценяване 115 са се присъединили в педагогическо обучение. Между 4000 и 4500 учители навлизат в пенсионна възраст в последните години, по думите на министъра, а най-остър дефицит към момента има на учители по математика, химия и физика.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР