Преизчисление на пенсии ще засегне два милиона души, то ще

...
Преизчисление на пенсии ще засегне два милиона души, то ще
Коментари Харесай

Шефът на НОИ обясни с колко ще се вдигнат пенсиите

" Преизчисление на пенсии ще засегне два милиона души, то ще се извърши автоматизирано, няма потребност жителите да правят нищо в допълнение. Всяка година трудов стаж ще бъде умножен по 1,35, това ще докара до покачване на пенсиите с към 64 лв. ", това сподели в " Денят онлайн с Наделина Анева " по Нова Нюз Ивайло Иванов, шеф на Национален осигурителен институт.

Той добави, че до края на годината това преизчисление ще се случи.

" От първия работен ден на идната година може да се ревизира с какъв брой ще се усили пенсията или в уеб страницата на Национален осигурителен институт, или на място в териториалните поделения ", сподели още Ивайло Иванов.

" Всеки може да направи несъгласие в Национален осигурителен институт, в случай че не склонен със сумата, която се получава. Възможно е за някои хора пенсията да се усили с 80-90 лв., главен фактор е трудовия стаж, само че се гледа и осигурителния приход ", съобщи шефът на Национален осигурителен институт.

Инвалидните пенсии се пресмятат и с трудов стаж, който също ще бъде умножен по 1,35, само че в случай че е в най-малък размер или под прага, ще получат 85% от минималната пенсия - 314,50. А тези, които нямат никакъв трудов стаж ще получат 209 лв..

" Ще се добави сума евентуално от 60 лв., с цел да не се пада под този предел, добавката няма нищо общо с осигурителните връзки, те ще се плануват в бюджета и за цялата година ", сподели Иванов.

" Коронавирус рецесията усили броя на болничните - 3 милиона и 69 хиляди са те, а сумата, изплатена за болнични, е 731 милиона лв. и в тях влизат и Коронавирус болничните, които не са единствено за болните, само че и за лица, които съпровождат и се грижат за болните ", осведоми Ивайло Иванов.

Иванов съобщи още, че в никакъв случай не е оставян настрани казусът с подправените болнични и подправените телкове, защото това са пари на данъкоплатците и не може да се разрешава да се злоупотребява с тях.

" Мярката 60/40 се оказа доста добра и с нея се подкрепя бизнеса. Изплатени са 1 милиарда и 654 млн. лв. по нея, подкрепени са 13 хиляди компании, 300 000 са запазили работните си места. Смятам, че ще бъда заложена в централния бюджет. Изсветли се и много бизнеса, в ресторантьорството имаше много контракти на минимална работна заплата ", изрази мнението си по отношение на ограниченията за подкрепяне на бизнеса по време на пандемията Ивайло Иванов.

Той добави, че не се планува повдигане на осигурителната вноска.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР