Прехвърлянето на руските валутни резерви в евро и в юани

...
Прехвърлянето на руските валутни резерви в евро и в юани
Коментари Харесай

ЕЦБ разясни причините за дедоларизацията по света през 2018 г.

Прехвърлянето на съветските валутни запаси в евро и в юани е една от главните аргументи за наблюдаващата се дедоларизация по света през 2018 година. Това се показва в отчет на Европейската централна банка. Експертите считат, че РЦБ е понижила експозицията си в долари заради риска от едностранни дейности на Съединени американски щати, свързани с паричната политика и със глобите.

През 2018 година Русия е продала забележителна част от своите запаси в долари (около 100 милиарда долара) след нови кръгове на американските наказания, като става международен водач по този индикатор, както и усилва изчисленията в различни валути, купувайки съвсем 90 милиарда $ в евро и в юани. Така делът на еврото доближава дял от 39% в съветските запаси от задгранична валута, изпреварвайки щатския $ и юана, които държат надлежно 27% и 17% от запасите, се споделя още в отчета на ЕЦБ. Смята се, че две трети от растежа на запасите в юани през първата половина на 2018 година по света е в Русия.

По-специално ЕЦБ отбелязва, че съгласно неофициални данни някои съветски клиенти са прехвърляли активи в депозити, деноминирани в щатски долари на депозити в локална валута или в задгранична валута, разнообразни от щатския $.

В международните публични валутни запаси делът на еврото през 2018 година се е нараснал с повече от един процентен пункт от края на 2017 година до края на 2018 година до 20,7%, до момента в който щатският $ продължи да спада до рекордно ниско равнище през обсъждания интервал. - до 61,7%.

Експертите означават, че смяната в структурата на валутните запаси в обособени нововъзникващи пазарни стопански системи, в това число Русия, е освен в желанието на централните банки да се застраховат против опасности, дължащи се на едностранни наказателни дейности на Съединени американски щати, само че и целят стабилизиране на техните национални валути при по-строги финансови условия и промени в финансовите потоци.

Делът на еврото също се е нараснал при интернационалните излъчвания на дълг с повече от 2 процентни пункта. Това се дължи на загрижеността на интернационалните кредитополучатели за възходящите разноски за обслужване на дълга заради повишението на курса на щатския $, дружно с по-високите лихвени проценти в Съединените щати, съгласно ЕЦБ. По този метод кредитополучателите от нововъзникващите стопански системи доста понижиха своите излъчвания, деноминирани в щатски долари, с цел да понижат рисковете, свързани с съмненията в обменния курс на $ и валутното противоречие.

В допълнение, Русия се трансформира в една от главните страни, които повлияха на растежа на вноса на пари в евро, се споделя в отчета. От средата на 2015 година се следи спад в предлагането на евробанкноти отвън еврозоната, само че през 2018 година тази наклонност се промени. В доста връзки запазването на външното търсене на евробанкноти бе подкрепено от повишаването на търсенето от Русия. Общо за страните от Източна Европа се падат 26% от всички импортирани евробанкноти от Европейски Съюз, се споделя в отчета.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР