Преходът към нулеви нетни емисии е не само европейският отговор

...
Преходът към нулеви нетни емисии е не само европейският отговор
Коментари Харесай

Дискусия ще предлага решения за Зеления дневен ред на България


Преходът към нулеви чисти излъчвания е освен европейският отговор на климатичната рецесия. Той е късмет за превръщането на България в един от зелените водачи в Европа и за гарантиране на бъдещето на страна ни.

С тези думи уредниците на конференция и на специфична полемика, отдадена на прехода към нулевите чисти излъчвания, канят за присъединяване и за следене всички, които не са безразлични за бъдещето на планетата и за връзката на тази настояща тематика с развиването на стопанската система и просперитета на хората.

Форумът  „ Зеленият дневен ред: Нулевите чисти излъчвания като път към устойчивото бъдеще “ е на 5 април от 10:30  (онлайн) и се провежда от Коалиция „ За зелен рестарт ” - Move.bg, WWF България, “Грийнпийс ” - България и “Институт Кръгова Икономика ”.
Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България е сътрудник на самодейността.

Водещи специалисти и политици от България и Европа ще дискутират вероятните #netzero решения в сферите на енергийния преход, икономическата промяна и развиването на нововъведенията и науката. Ще бъде обсъждано използването на Зелената договорка и нейното значение за развиването на България и Европа. Ще се потърсят работещите решения, които биха помогнали на страната ни да извърши сполучлив зелен преход .

„ Целта е да повдигнем значимата тематика по какъв начин да осигурим в България преход или зелена промяна за годините напред. Климатичната рецесия е евентуално разрушителна, би трябвало да вземем ограничения да редуцираме нейните резултати. Това е задача на всеки от нас, на целия свят “, означи пред Радио София Саша Безуханова, създател на Move.bg.

По думите ѝ Европа със Зелената договорка зададе добра стратегия от политики, ограничения и тласъци . Тази политики не са единствено в територията на Министерство на околната среда и водите или на Министерството на енергетиката. Те са хоризонтални и би трябвало да са част от всички ведомства и общини.

За същинските революции в никакъв случай не сме подготвени. Ако бяхме почнали по-рано, примерно от 2000 година, можеше да не се наложи вземането на революционни ограничения за климата, означи Апостол Дянков, старши специалист от WWF България , експерт в региона на климата и силата:

„ В момента не сме подготвени, само че можем да станем. Решенията съществуват, необходим е единствено публичен консенсус . Когато хората видят, че можем да сме енергийно самостоятелни, ще е по-лесно. Но и страната би трябвало да подтиква основаването на енергийни кооперативи. “

Според Саша Безуханова има потребност от просветителна акция, с която хората да се убедят в потребността и изгодата от сходни вложения от страна на бизнеса, а също по този начин и от жителите.

Сред участниците в конференцията „ Зеленият дневен ред: Нулевите чисти излъчвания като път към устойчивото бъдеще “ са Йонна Драке - зам. общоприет шеф на Генерална дирекция “Научни проучвания и нововъведения ” в Европейска комисия, Матю Болдуин - началник на Европейска комисия за климатично неутрални и умни градове и зам. общоприет шеф на Генерална дирекция “Мобилност и превоз ” в Европейска комисия, Борислав Сандов - вицепремиер и министър на околната среда и водите, Барна Танцош - министър на околната среда, водите и горите на Румъния, евродепутатът Петър Витанов, акад. Константин Хаджииванов - зам.-министър на образованието и науката, и други.

Форумът може да бъде проследен в обществените мрежи:

Чуйте диалога със Саша Безуханова и Апостол Дянков.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР