Преговорните екипи на Парламента и Съвета постигнаха споразумение за бюджета

...
Преговорните екипи на Парламента и Съвета постигнаха споразумение за бюджета
Коментари Харесай

Председателят на Европарламента най-после дочу зов за събуждане

Преговорните екипи на Парламента и Съвета реализираха съглашение за бюджета на Европейски Съюз за 2021-2027 година през ноември, само че Полша и Унгария възразиха против правила, които ще попречват потреблението на европейски средства от страни членки, нарушаващи върховенството на закона. Това е една от тематиките на срещата на върха в Брюксел на 10-11 декември.

Председателят на Парламента Давид Сасоли съобщи в речта си при започване на срещата на върха, че решенията на Съвета по въпроса би трябвало да бъдат съобразени с духа и текста на постигнатия компромис:

„ Парламентът не е подготвен да следи по какъв начин постигнатите резултати се слагат под подозрение ", сподели той и дефинира рецесията с ковид като „ вик за пробуждане “:

„ Силно имам вяра, че многостранното съдействие и координираните дейности са инструментите, от които се нуждаем за излизане от актуалната рецесия, увеличение на устойчивостта на здравните ни системи и възстановяване на подготвеността и реагирането на пандемии “, акцентира Сасоли.

Председателят на Парламента акцентира смисъла на Зеления пакт за основаване на устойчива Европа: „ Това е историческа опция и нямаме време за губене. Инвестициите на Европейски Съюз ще имат основно значение, защото жителите и градовете в Европейски Съюз разчитат на нас да вземем незабавни ограничения за битка с последствията от пандемията, да създадем нова форма на благоденствие, учредена на солидарността, и да създадем сигурни работни места. “

В мненията си по външнополитически тематики Сасоли посочи потребността от ясно обръщение към Турция, в това число стопански наказания, за поддръжка на териториалната целокупност на Кипър: „ Турция би трябвало да осъзнае, че поради нейните дейности вероятностите за позитивен излаз понижават бързо “.

Той се спря и на договарянията сред Европейски Съюз и Англия за бъдещите връзки: „ Едно съглашение би било солидна основа за ново партньорство, само че в случай че такова не може да бъде реализирано, ще би трябвало да намерим нови, въпреки и лимитирани, способи да работим дружно “. Г-н Сасоли посочи, че в случай че се стигне до съглашение, Парламентът ще го прегледа, преди да гласоподава по него.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР