Преговорите за сформиране на кабинет започнаха в събота – с

...
Преговорите за сформиране на кабинет започнаха в събота – с
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет започнаха – „позитивен реализъм“ въпреки три отказа

Преговорите за съставяне на кабинет започнаха в събота – с малко забавяне поради тридневната драма в Народното събрание към избора на ръководител на институцията. По време на първите договаряния от ГЕРБ показаха вяра партиите да премислят позициите си по отношение на съставянето на кабинет.

Посланието беше изразено след първата среща на ГЕРБ с контактната група на президента на България (2012 - 2017) и някогашния външен министър Соломон Паси в постройката на Народното събрание. По-късно те се срещнаха и с партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев „ Български напредък “, която даде поръчка, че е подготвена да работи с „ всички партии “ за съставянето на „ антикризисно държавно управление “.

Други три обединения публично са отказали да се включат в договарянията. Това са „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “. Действията им на процедура значат, че евентуално трите обединения няма да поддържат в Народното събрание вероятно предложение на ГЕРБ за държавно управление. Това сочи, че кабинет би могъл да се сформира с поддръжката на всички останали парламентарно показани обединения - ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Български напредък “ и „ Възраждане “.

Все отново от ГЕРБ показаха очаквания отказалите партии да трансформират решението си.

След срещите в събота Плевнелиев съобщи, че е „ положителен реалист “.

Най-трудното занапред следва, само че виждаме доста пресечни точки “, уточни Плевнелиев.

Паси от своя страна заключи работата денем с думите – „ в случай че успеем, съумява цялостен народ “.

Сформирането на контактната група беше препоръчано от водача на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата му конференция след парламентарните избори.

След диалозите за държавно управление и при догадка за крах на тях от ГЕРБ настояха за контактна група и със служебния кабинет и президента Румен Радев по тематиката за бюджета за идната година. Припомняме, че финансовия министър Росица Велкова показа параметрите на квалифицирания от нея бюджет, който е със доста по-голям недостиг от тазгодишния, и с потребност от 16 милиарда лева нов дълг следващата година.

„ С тези цифри ние еврозона не можем да забележим “, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, реферирайки към правилото за недостиг за участие в еврозоната. Според критерия негативното салдо не трябва да надвишава 3%, до момента в който в плана на Велкова той доближава 6.6%.

Министърът уточни в четвъртък, че е квалифициран и по-консервативен бюджет, само че с орязани политики. Велкова акцентира, че ще внесе проектобюджет в Народното събрание единствено в случай, че не се образува постоянен кабинет.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР