Преговорите за съставяне на правителство тръгнаха добре - 5 дни

...
Преговорите за съставяне на правителство тръгнаха добре - 5 дни
Коментари Харесай

Свидетелите на Нинова, на ДБ и другите секти следва да отстъпят

Преговорите за сформиране на държавно управление потеглиха добре - 5 дни костюмари се събираха в мол и с общи приказки убиваха магазинерките от досада (надаващите ухо). Но пък не се караха. И считат да продължат нататък с систематизиране на постове. Няма го Христо Иванов, който да каже, че желае да утвърждава всяка длъжност; Мая Манолова – да посъветва да го залъжат. Липсва Тошко Йорданов, с цел да ги " накове "  пред медиите. В утринните блокове също е умерено – Борислав Сандов споделя, че е хубаво да има правителство; Иво Мирчев – че ще има. Между блоковете Корнелия Нинова търчи да се снима с Кирил Петков. Слави Трифонов даде обещание да е преклонен. Детската градина се е наиграла.

Без подигравка би трябвало да се каже, че нещата по никакъв начин не са занимателни.

 

България е пъклен изтощена

 

от размирната година, решението на куп проблеми закъснява. Повече отвсякога е нужно държавно управление със устойчиво болшинство. Но пък гореописаната идилия може и да е краткотрайна. Все отново си имаме работа с потвърдено едностранчив и предан на персоналните ползи партиен уред. Има и податки за бъдещо напрежение - Нинова твърди, че от " Македония " и " джендър идеологията " не би отстъпила; Демократична България се запъва за нови нуклеарни мощности. От време на време някоя прекомерно електорална единица ревва гороломно, че се вършат неприемливи взаимни отстъпки... Може да излезе най-после, че спокойствието е подбудено от вътрешнопартийна обстановка. Затова е хубаво да се каже на всеослушание, че времето е основно не просто за България, само че и за самите партии. Ако не осъзнаят значимостта на момента,

 

отговорностите си,

 

голямото болшинство от българите в никакъв случай няма да им елементарни. Други партии и политици ще ги изметат. А това изисква от досегашните артисти не просто взаимни отстъпки. Нужен е самобитен отказ от самите себе си. Жертвата на обещания, полезности, платформи би било класа, оценена даже от бъдещите генерации. Не е смешка - учебниците са цялостни не с магарета на мост, а с хора, които в преломен миг са жертвали нещо свое поради общото богатство.

Днес належащите проблеми са ясни. Ковид рецесията, скок на цените, зелените преобразувания на стопанската система и неспирният демографски крах са единствено част от тях. Но има и характерни промени в електоралните маси, които директно заплашват самите партии.

 

Наистина е време разделно

 

Ако още не са го разбрали, ще им помогнем:

Българска социалистическа партия към този момент е второразрядна партия – трайно и необратимо. Дали ще вземе 480 000 гласа (април) или 270 000 (ноември), няма изключително значение. Тя към този момент не е полюс, който може да смени различен и да лидира процеси. Всичко това е не просто сбъдване на от дълго време плануваното стесняване на Българска социалистическа партия. Но е и маргинализиране до най-твърдия електорат. Занапред Българска социалистическа партия би пътувала във влака на измененията,

 

качена само в багажното поделение

 

Затова, когато през днешния ден партията желае или не всякакви работи, това са въжделенията на маргинално малцинство – ясно е какъв брой тъкмо значими са.

Демократична България се покатери и срути. Лабилността, по-специално сривът (от 345 000 на 167 000 гласа юли - ноември) демонстрираха, че хората не гласоподават за нея. Гласуват за облика й – разрушител на Борисов и Движение за права и свободи. В мига, в който друга групировка влезе сполучливо в този облик ( " Продължаваме промяната " ), Демократична България бе изоставена. Отдавна се знаеше, че " градската десница " разчита на доста корав електорат. Вече е ясно, че може да притегля само доста мек, припознаващ я от немай-къде.

Как на този декор звучат всички досегашни искания на Българска социалистическа партия и Демократична България за " червени линии " – това можем, това - не, с тоя – да, другия – долу! Звучат като кресливи чупки и стойки на фракция. Нормалните хора – голямото болшинство, бягат от сектите.

В рамките на година Има Такъв Народ също изпита меда и жилото. И тя бе облик - припознат и изхвърлен. На Политическа партия към този момент се пада само медът просто тъй като е най-нова. Но за разлика от другите, и двете партии нямат корав електорат. Какво се случва при неналичието на корав електорат, се видя най-добре при " Мутри вън!... " Всички тези нови обединения са като мол – гласоподавателят влиза в тях и в случай че няма какво да купи, отива в по-лъскав мол. Знаменателна подигравка е, че Политическа партия предложения договарящите тъкмо в мол " Парадайз ". Днес парадайс, на следващия ден – ад.

ГЕРБ също се самоограничи – докъм 500 000 гласоподаватели. Движение за права и свободи е етнически лимитирана. Таванът на " Възраждане " е невисок. И те, макар претенциите и крясъците си, въплъщават малцинства. Ето това са партиите ни сега –

 

няколко секти и два-три мола

 

Едните следва съществено да изоставят нещата, осмислящи ги до момента. Другите - непрекъснато да внимават в картинката.

Всичко това са големи преобразувания, в това число идейни. Те текат сега и слагат на тестване както бъдещето на сектите, така и действието на " моловете ". Конкретно за договарящите в този момент значат едно – нужна е прагматичност. Участниците би трябвало да бъдат тихи, не войнствени. Не да заявяват позиции, " от които не биха отстъпили ". А да декларират такива, които биха били признати от всички. Защото и трите вота демонстрираха, че единствената им социална задача е трайно да изметат Борисов. Нищо кой знае какво друго. Червени линии, пембени полезности и прочие

 

абракадабри не са мотика за лозето

 

Стоварват се върху личните им глави.

Всичко това сякаш към този момент се знае. Но и не. Трябва да бъде повтаряно, тъй като представители по тематиката са добре познатите лидери или умопомрачените им сектанти в обществените мрежи. Условия, бариери и червени линии са музика в тесния им кръг. Мнозинството е безшумно, работи, не захлебва като трол. То се изявява единствено по избори и гласът му е явен.

А началото в действителност е оптимистично. Кирил Петков, вижда се, е много прагматичен човек. Той и Нинова загатват коалиция с 4-годишен мандат. Щом изобщо приготвената от Петков маса е цялостна с посетители, значи в предварителните лидерски диалози е загатнал за това-онова – постове, въздействие, квоти... Съобразно опита, а и ненаситната човешка природа, точно това е ключът към консенсуса - даже за тематика като Македония. Тъжно е, че може да разчитаме само на циничната изгода. Но на друго не остана да се надяваме.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР