Преговорите в ЕС за налагане на ембарго върху вноса на

...
Преговорите в ЕС за налагане на ембарго върху вноса на
Коментари Харесай

Отсрочка или пълно вето на петролното ембарго: Какво иска България от ЕК

Преговорите в Европейски Съюз за налагане на ембарго върху вноса на съветски нефт не престават да буксуват, а България може да прибегне до потребление на правото си на несъгласие, в случай че не получи изключение от възбраната за прилагане на недопечен петрол и рафинирани артикули. 

" Ще се борим до последно. Ако нещата " опрат до кокала ", най-вероятно - да, ще наложим несъгласие ", сподели ръководителят на Комисията по енергетика в Народно събрание Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната " в изявление за bTV. 

Проблемите с рафинерията на " Лукойл " в Бургас обаче може да се окажат " доста мощен недостатък " в позицията на България, съгласно някогашния министър на енергетиката Трайчо Трайков. 

" Най-голямата петролна рафинерия на Балканския полуостров -  въпреки милиардните си доходи - от доста време работи на загуба. Чрез трансферното ценообразуване цялата облага от тези доходи отива непосредствено в Русия. Това за жалост доста отслабва нашата позиция ", разяснява Трайков. 

До момента няма дефинитивно решение на Европейски Съюз за това дали България може да получи 2-годишен временен интервал, с цел да може да размени " безболезнено " вноса на съветски петрол. Това към този момент беше контрактувано в интерес на Унгария, Словакия и Чехия поради това, че страните нямат изход на море и не могат незабавно да провеждат различни доставки. Междувременно, че даже това изключение не е задоволително за Унгария, а ще упорства за 5-годишно отсрочване на петролното ембарго в Русия за Унгария. 

Позицията на България е, че невъзможността за бърз преход към различни източници петрол важат и за България поради софтуерния развой на " Лукойл ". 

" Ние подвластен от съветски нефт, който се рафинира в Бургас. Това все още виждаме, че съумява да задържи цените на равнищата, които са през днешния ден. В цяла Европа цените са много по-високи. Основната цел на държавното управление е да отбрани българския интерес и горивата да останат на цените, на които са сега. Унгария, Словакия и Чехия споделят, че не могат  в подобен интервал (до края на 2022 г.) да заменят съветския нефт - считаме, че това важи и за нас ", споделя Радослав Рибарски. 

Трайков разяснява, че българските консуматори по този начин или другояче не виждат необикновен резултат от обстоятелството, че съветският недопечен нефт се продава с доста огромни отстъпки в последните месеци. 

" Ако сме решили да наложим несъгласие, да извадим ревизионните актове на Национална агенция за приходите за рафинерията в Бургас, с цел да се види какви задължения е поело предприятието за заплащане на налози и изсветляване на активността, за пренастройване на финансовите потоци, тъй че те да не ощетяват българската страна и да не отиват непосредствено в Русия ", споделя Трайчо Трайков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР