Преговорите на ООН за климата в Глазгоу, Шотландия завършиха с

...
Преговорите на ООН за климата в Глазгоу, Шотландия завършиха с
Коментари Харесай

Конференцията на ООН по климата приключи с постигане на глобално споразумение



Преговорите на Организация на обединените нации за климата в Глазгоу, Шотландия приключиха с световно съглашение, което има за цел най-малко да резервира живи очакванията за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий и по този метод да се резервира реалистичния късмет за избавяне на света от пагубните климатични промени.

Разплаканият президент на срещата COP26 Алок Шарма закри в събота срещата на върха на Организация на обединените нации за климата, която реализира световно съглашение измежду близо 200 страни, ориентирано към ограничение на рисковите покачвания на температурата.

Сделката беше реализирана макар последни проблем от страна на Китай и Индия, които се опитваха да смекчат езика в общата декларация по отношение на изкопаемите горива.

Споразумението е вследствие на две седмици мъчителни договаряния в Глазгоу, които трябваше да бъдат удължени с още един ден, с цел да бъдат уравновесени условията на уязвимите към климата страни, огромни индустриални сили и тези, чието ползване или експорт на изкопаеми горива е жизненоважно за тяхното икономическо развиване.

" Моля, не се питайте какво повече можете да желаете, а се попитайте какво е задоволително “, сподели Шарма пред делегатите в заключителните часове на срещата. " Най-важното е – апелирам, попитайте се дали в последна сметка тези текстове са потребни за всички хора и за нашата планета ".

Общата цел, сложена от домакина на конференцията, Англия, беше да се поддържа задачата на Парижкото съглашение от 2015 година за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните равнища.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР