Преговорите между Израел и Хамас за прекратяване на огъня в

...
Преговорите между Израел и Хамас за прекратяване на огъня в
Коментари Харесай

Катар: Преговорите за примирие в Газа не са обещаващи

Преговорите сред Израел и Хамас за преустановяване на огъня в Газа " в действителност не бяха доста обещаващи " през последните дни, сподели министър председателят на Катар, основен медиатор в процеса.

„ Вярвам, че можем да забележим подписване на договорка доста скоро “, сподели министър-председателят на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани на Мюнхенската конференция по сигурността.

„ И въпреки всичко моделът през последните няколко дни в действителност не е доста обещаващ. Винаги ще останем оптимисти, постоянно ще продължаваме да настояваме “, добави той, представен от Агенция Франс Прес.

„ Времето не е в наша изгода “, сподели Ал-тани, имайки поради началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан на 10 март.

Премиерът не разкри детайлности за извънредно сензитивните диалози . Но той уточни, че в случай че бъде реализирано съглашение по „ филантропичната страна на съглашението “, ще има договорка и по „ числата “ за замяна на заложници и пандизчии.

" Примирието сред Хамас и Израел обаче не би трябвало да зависи от съглашение за освобождение на заложници, държани от Хамас ", сподели още Ал-Тани.

„ Това е алтернативата, в която се намираме и за жалост с нея се злоупотребява от доста страни – че с цел да се реализира преустановяване на огъня, договорката за заложниците е изискване. Не би трябвало да се слага изискване “, настоя катарският министър председател.

Според него неуспехът да се реализира договорка може да докара до по-широка ескалация в района.

Израел е изправен пред възходящ интернационален напън да се споразумее за преустановяване на огъня с Хамас, до момента в който приготвя навлизане в претъпкания южен град Рафа в Газа.

Страховете набъбнаха за към 1,4 милиона палестинци, които са намерили леговище в града, покрай границата с Египет.

Войната в Газа стартира с офанзивата на Хамас на 7 октомври, която докара до гибелта на към 1160 души в Израел, най-вече цивилни.

Около 130 заложници към момента са държани Хамас. Смята се, че евентуално 30 от тях са мъртви. 

Видеото е архивно!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР