Преговори за осигуряване на прекратяване на огъня и освобождаване на

...
Преговори за осигуряване на прекратяване на огъня и освобождаване на
Коментари Харесай

Съдбоносно решение: В Париж търсят изход от войната в Газа

Преговори за обезпечаване на преустановяване на огъня и освобождение на останалите 136 израелски заложници в Газа би трябвало да се проведат през днешния ден в Париж, съобщи ДПА. Ще бъде разискван план, направен от американските медиатори са въз основа на оферти на Израел и на палестинската въоръжена формация „ Хамас “, заяви нощес в. „ Ню Йорк таймс “. 

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изпрати шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс в френската столица за днешните диалози с представители на Израел, Египет и Катар.

Според американски чиновници, поискали анонимност, договарящите показват " внимателен оптимизъм, че окончателното съглашение е близо ".

Позовавайки се на американски държавни кръгове, изданието написа, че договорката може да включва това „ Хамас “ да освободи повече от 100 заложници в подмяна на преустановяване на военните интервенции на Израел в линията Газа за към два месеца.

В първата фаза боевете би трябвало да спрат за 30 дни, съгласно обявата на „ Ню Йорк таймс “. През това време „ Хамас “ би трябвало да освободи дами, възрастни и ранени заложници. Същевременно двете страни би трябвало да договорят втора фаза, в която израелски мъже и бойци, взети за заложници, ще бъдат освободени в подмяна на още 30 дни преустановяване на огъня.

В същото време се заприказва за по-всеобхватен проект от 5 точки на Обединеното кралство, който дефинира пътя за създаването на палестинска страна. Инициативата е на британския външен министър Дейвид Камерън и включва незабавно прекъсване на военните дейности. Решението ще бъде употребявано, с цел да се обезпечи освобождението на заложници, арестувани в Газа, и за договаряния за непрекъснато преустановяване на огъня, сподели почитан английски чиновник пред " Файненшъл Таймс ".
Планът предложил явен „ политически небосвод “ за основаването на палестинска страна дружно с Израел и образуването на технократско палестинско държавно управление, което да управлява окупирания Западен бряг и Газа след войната. Лидерите на Хамас ще могат да изоставен гладко Газа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР