Предвижда се държавата да подпомогне производителите на рибни продукти с

...
Предвижда се държавата да подпомогне производителите на рибни продукти с
Коментари Харесай

Помощи de minimis и за производителите на рибни продукти

Предвижда се страната да подкрепи производителите на рибни артикули с помощи de minimis за 2022 година За това упорстват и от Асоциацията БГ ФИШ. Причината са увеличените цени на електрическата енергия и на фуража.

За да получат помощта производителите би трябвало да дават отговор на избрани условия. До 20 януари те би трябвало да изпратят попълнени таблици с информация за своите разноски за електрическа енергия, фуражи, произвеждане на риба, за заплати и осигуровки. След това те ще бъдат предоставени на Министерството на земеделието и храните и страната ще дефинира какви тъкмо средства ще бъдат отпуснати за бранша.

В момента в риборазвъждането се следи фрапантен скок на цените на фуражите, а някои банки към този момент стартират да оферират и заеми за това, изясни ръководителят на Асоциацията БГ ФИШ Йордан Господинов. „ Драстично се увеличи цената на фуража и следва от идващия месец съгласно банкерите още нараствания на база на борсовите цени, международните, тъй като ние не можем да влияем нито на пшеницата, нито на слънчогледа, на соята. Това са добавки и съществени съставни елементи за фуражите. Транспортните разноски за фуражите също порастват. Фуражите се създават също с електрическа енергия. Това е едното от перата, които мощно ни тормозят. Ние рибата, която сме я заложили не можем да спрем да я храним, т.е. би трябвало да продължим да купуваме фуражи. Второто – електрическата енергия. Рибата е единствената храна, която се замразява надълбоко, шоково и се съхранява при -21 градуса. Това е обвързвано с доста разход на електрическа енергия “, разясни той.

Господинов добави, че след поредност от диалози с Министерството на земеделието и храните е направена таблица, в която желае да бъде попълнена информация за разноските за фураж на едно стопанство. „ Това е един измерител, който може да бъде обезщетен, тъй като фуражът е закупен с фактури. Не може да е закупен 10 000 тона фураж, а да е отгледан примерно 1000 тона риба, тъй като коефициентът е почти 1 към 1. Има таблици, по които се пресмята какъв брой фураж е закупен, какъв брой е изразходван, а не да е препродаден и в същото време какъв брой риба е създадена и продадена през системите, които подсигуряват заплащане на налози и бистрота. Ние настояваме за помощ de minimis  и тя да бъде дадена въз основата на изхранен фураж/произведено количество риба. На създадено количество риба няма по какъв начин да се заплати, тъй като това ще бъде в нарушаване на европейското законодателство “, изясни той.

Очаква се схемата да бъде осъществена още в първото полугодие, допълват от Асоциацията БГ ФИШ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР