Предвижда се да бъдат обновени 3.688 млн. кв. метра РЗП

...
Предвижда се да бъдат обновени 3.688 млн. кв. метра РЗП
Коментари Харесай

Енергийно ефективното обновяване на жилищни сгради има нужда от нов модел

Предвижда се да бъдат актуализирани 3.688 млн. кв. метра РЗП жилищна повърхност, което значи 1000 - 1500 здания. При нуждаещи се повече от 54 хиляди здания Една стратегия, напълно финансирана и управлявана от обществените управляващи, не може да отговори съответно на стратегическите потребности от възобновяване При нов модел могат да се привлекат притежателите като съинвеститори, само че с авансово обезпечен достъп до дълготрайни, нисколихвени и безлихвени заеми при облекчени условия Цвета Наньова, изпълнителен шеф БАКК АД
Най-евтината сила е спестената сила. Това схващане намира все по-голяма поддръжка измежду популацията, обитаващо жилищните здания, 93% от които са енергонеефективни. В изискванията на възходящи цени на енергоносителите, идна либерализация на енергийния пазар за битовите консуматори, нараснал риск от увеличение на енергийната беднотия и нуждата от повишение енергийната самостоятелност на България, ясно е за какво и за страната би трябвало да e предпочитана задача ускорение темповете на обновителните действия в жилищния бранш.
Реклама

На този декор, изцяло разбираеми са големите упования на хората за рестарта на " санирането " в границите на Плана за възобновяване и резистентност. Макар, че към момента не са ясни детайлите на изискванията за кандидатстване, едно е несъмнено: ще продължи практиката на 100% обществено финансиране. Предвижда се, с финансов запас от 1.2 милиарда лева, да бъдат актуализирани 3.688 млн. кв. метра РЗП жилищна повърхност, което значи 1000 - 1500 здания. При нуждаещи се повече от 54 хиляди здания. Не е мъчно да се предскажат от в този момент разочарованията на хората. И още повече на тези сдружения на притежатели, които ще са предплатили немалки суми и старания за подготовка на механически и енергийни обследвания (изискване за кандидатстване по проекта), само че ще останат неодобрени за обновителни действия, след привършване на обществения финансов запас.
Нуждата от смяна
Очевидно една стратегия, напълно финансирана и управлявана от обществените управляващи, не може да отговори съответно на стратегическите потребности от възобновяване и на нужните темпове. Алтернативата е една - пускане допустимо най-скоро на стратегии по нов модел посредством комбинирано финансиране, обществено и частно. По тази концепция се работи през последните две години в България посредством план, финансиран по Програма Хоризонт 2020, да " подкрепи трансформирането на съществуващия модел на даване на 100% безплатна финансова помощ за притежателите на жилищни здания в резистентен механизъм с дейното присъединяване на притежатели, бизнес, локални управляващи ", както е посочено в НПВУ Проект 9а. Партньори в плана са Министерството на регионарното развиване и благоустройството, Столична община, Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА), БАКК АД, Клийнтех БГ, задгранични организации от Естония и Унгария.

Моделът допуска привличане на притежателите като съинвеститори, само че с авансово обезпечен достъп до дълготрайни, нисколихвени и безлихвени заеми при облекчени условия. Заемът се дава за Сдружение на притежателите, гарантиран с гаранции от обществен запас. Преимуществото на този тип заем е, че дава опция притежатели с ниски приходи да вземат участие финансово в обновителния развой. Моделът допуска предоставяната от обществен запас безплатна финансова помощ (БФП) да има допълващ темперамент, с цел да покрива част от разноските и да направи допустимо изплащанията по заем за сметка на осъществената спестовност на сила в рационален период. Доколкото обновяването изисква композиция от компетентности (технически, стопански, правни), каквито притежателите не са длъжни да имат, планувано е етажните собствености да могат да се възползват от " профилиран медиатор ", чиито услуги ще бъдат субсидирани с обществен запас.
Реклама
Моделът е съгласуван и с събитието, че на практика във всяка постройка има обществено уязвими притежатели, за които е нужна спомагателна целева обществена поддръжка, с цел да не бойкотират вземането на решения от страна на общото заседание. Това е категорията на така наречен Енергийно небогати. Проектът прави своя принос към толкоз настоящата тематика " енергийна беднотия ", като сплоти старания с екип на Българска академия на науките, с цел да ревизира " на терен " направеното академично предложение за формулировка на понятието.

Готови ли сме за подобен модел? Ако се съди по настройките на притежатели, бизнес и финансови институции - отговорът е позитивен. И това е по този начин, тъй като предлаганият модел е благонадежден и допустим, основава се на стабилно наложили се във времето европейски практики от Централна европейските и Балтийските страни, деликатно проучени по плана и приспособени към българските условия. Нещо повече: съгласуван е с потребностите, опциите и желанията на притежателите. Наскоро изнесени данни от изследване на " Алфа Рисърч " недвусмисленото сподели публичната увереност за изгодите и високите упования за рестарт на санирането с обществена поддръжка - 94.6% от интервюираните са уверени, че енергийното възобновяване ще докара до понижаване на месечните сметки на семейството за отопление и електричество. Над 70% от интервюираните са подготвени да вземат участие в нова фаза на Националната стратегия за възобновяване за енергийна успеваемост при условие за съфинансиране. Висок е ползата от страна на бизнеса и финансовите институции към тематиката.
Предимства
Разработеният по план SHEERenov модел има голям брой прерогативи пред 100% -то финансиране с обществени средства: по-справедливо потребление на ограничавания обществен финансов запас, доколкото 100% грантова помощ облагодетелства една дребна част за сметка на всички данъкоплатци; способства за доста ускорение на темповете за възобновяване на постройките и достъп до реализация на енергийна успеваемост за доста повече хора; дава опция нискодоходни притежатели да вземат участие финансово в обновителния процес; дава отговор на настояването на притежателите за повишено присъединяване във вземането на решения и надзор от тяхна страна, тъй като вземат участие финансово и организационно в процеса; средствата, раздадени като заемен запас се връщат и употребяват неведнъж за възобновяване на нови здания. И в последна сметка: мултиплициращият капацитет на модела е надеждна основа за широкомащабен освежителен развой на многофамилни жилищни здания в България. И не на последно място - един път трансфорат в стабилно работещ финансов модел, той може да бъде захранван с европейско финансиране в бъдеще:

- i. 4 милиарда евро евтини заеми от Фонда за възобновяване и резистентност (непоискани до момента);
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Свят 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Транспорт Реклама - ii. Многогодишна финансова рамка на ЕС; - iii. Международни финансови институции (напр. Европейската капиталова банка), предоставящи финансов запас за енергийна успеваемост в мащаби, каквито са необходими;
- iv. Социалният климатичен фонд на Европейски Съюз планува за България средства в размер на 2.8 милиарда евро за най-уязвимите групи - енергийно небогати хора да получат отплата, позволяваща им присъединяване в зелена промяна на европейската стопанска система, в частност възобновяване на постройките.

Моделът SHEERenov не е и не би трябвало да бъде одобряван като конкуренция на 100% финансиране по ПВУ, план 9а. Добра опция в тази ситуация може да е посредством прибавяне на спомагателни критерии, финансирането да бъде ориентирано към постройките с най-лоши характерности и най-необлагодетелствано население. Както, апропо, изискват европейските наставления. Експертите към този момент дадоха на държавното управление своите оферти в тази посока. Моделът със съфинансиране е необходим да започва час по-скоро. Само това може да е съответният отговор на големите потребности, упования и настройки в обществото за повишение на енергийната успеваемост в нашите домове.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Дали държавното управление на смяната ще разпознае, в пика на енергийната рецесия, опцията за ускорение на темповете на по този начин нужното енергоефективно възобновяване в жилищния бранш посредством пускане на резистентен пазарно-ориентиран модел? Вероятно скоро ще разберем.

Рубриката се приготвя със съдействието на
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР