Предвид ситуацията в момента се налага засилване на охранителната дейност

...
Предвид ситуацията в момента се налага засилване на охранителната дейност
Коментари Харесай

Рашков е разпоредил проверка на всички заповеди за задържане за 24 ч. 

Предвид обстановката сега се постанова усилване на охранителната активност на значимите обекти в страната. Това се постанова с изключение на поради стратегическите обекти, а и поради постъпващите данни в Министерство на вътрешните работи. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков по време на съвещание на Комисия по вътрешна сигурност и публичен ред в Народно събрание.

За министър Рашков е необичайно, че Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия и БНР не се охраняват от структури на Министерство на вътрешните работи, а от частни компании.

Във връзка със обстановката с Украйна и бежанския поток, вътрешният министър изясни, че няма нещо извънредно. „ Нормално протича процесът, взели сме всички ограничения идващите от Украйна да минават границата по най-облекчен метод. Направили сме всичко допустимо да осигурим опция на всички, които желаят да изоставен Украйна, да го създадат “, изясни той.

По отношение на арестуваните младежи, които драскаха по Паметника на руската войска, министър Рашков съобщи:

„ Правим инспекция по случая. Случаят е объркващ. Проверката ще завърши най-късно през днешния ден. След като в 15:00 часа се получава сигнала, в 17:30 са се прибрали в районното полицейско ръководство и са осведомени родителите, комуникирали са свободно с родителите и не са им изземани телефоните, Прокуратурата е била известена на идващия ден. Едно дете е преспало в килия в районното. Това е мотив за взимане на няколко ограничения. Една от тях е предприемането на обучителни мероприятия в Академията на Министерство на вътрешните работи, изпит и който не го вземе – ще има наказания. Не може да не се знае от проверяващите по какъв начин се ползва законът. Според Наказателен кодекс, в случай че действието не съставлява огромна социална заплаха, прокурорът може да приключи досъдебното произвеждане и лицата да дават отговор по Указа за битка с дребното безчинство, без да се занимава Прокуратурата. Оказва се, че това не е направено. Защо служителите на реда не са постъпили като родители? Сега ще се търси отговорност от чиновниците. Това е нетърпимо “.

По този мотив той още веднъж акцентира какъв брой е значимо да се извърши промяна в Министерство на вътрешните работи. „ Разпоредил съм да се направи инспекция на всички заповеди за задържане от 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи “, обясни той.

„ Много служби започнаха да работят малко по-динамично. Годишният разбор е съвсем подготвен. По множеството действия имаме положителни индикатори. Има обаче и такива с влошени индикатори. Бихме могли още по-добре да работим. Констатираме, че някъде има обвързаности и зависимости, в това число политически. Това е неприемливо. Това мъчно се изкоренява. В някои от районните дирекции има доста положителни резултати. В столичната дирекция има проблеми. Докато в други сектори има 40% разкриваемост на закононарушения, в столицата тя е към 35%. Установявам, че служителите на реда в София не познават закона. Сега Академията на Министерство на вътрешните работи ще се занимава с тях 10 дни “, изясни вътрешният министър.

„ Няма хрумвания да се закриват звена на Министерство на вътрешните работи. Изготвя се единствено народен разбор, с цел да се внесе усмиряване на системата. Не се планува да се изхвърлят хора от работа “, акцентира министър Рашков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР