Предвид изискването за участие на българския лев в ERM II

...
Предвид изискването за участие на българския лев в ERM II
Коментари Харесай

"Фич": България ще приеме еврото най-рано през 2024 г.

Предвид условието за присъединяване на българския лев в ERM II за най-малко две години и нормалния период за оценка от 6 до 12 месеца, то България може да одобри еврото най-рано през януари 2024 година Това разгласи след като потвърди дълготрайния кредитен рейтинг в задгранична и локална валута ‘BBB’ със постоянна вероятност за България.

" Рейтингът на България е подсилен от мощните външни и фискални салда, както и от благонадеждната рамка на политиката, подкрепена от участието в Европейския съюз и дългогодишното действие на валутния ръб. Факторите, ограничаващи рейтинга, са както по-ниските нива на приход, спрямо страни със същия рейтинг, по този начин и неподходящите демографски фактори, които биха могли да лимитират растежа и да окажат напън върху държавните финанси в дълготраен проект. Индикаторите за държавно ръководство са в сходство с тези на страните със подобен рейтинг. ", описват мнението на организацията от.

Стабилната вероятност отразява степента на икономическа резистентност против пандемията от ковид, дължаща се на дългогодишната фискална непоклатимост, забележителните по мярка интернационалните валутни запаси и опцията за основни прехвърляния от Европейски Съюз през планувания интервал. Влизането на страната във Валутния механизъм II (ERM II) и постепенният развой по подготовка за приемане на еврото също ще спомогнат за поддържането на макроикономическа и фискална непоклатимост в подтекста на отрицателните опасности пред растежа и възходящата политическа неустановеност, твърди още " Фич ".

Според организацията, приемането на България в ERM II и Банковия съюз през юли 2020 година е значимо достижение , което обгръща двугодишен развой на сполучливо използване на промени и възстановяване на устойчивостта на банковия бранш. То също по този начин отразява уговорката, стихотворец от страните и институциите от еврозоната, към разширение на обсега на еврото във време, в което макроикономическите и политическите опасности доста набъбнаха в Европа. Оттук нататък фокусът ще бъде ориентиран към спазването на критериите за конвергенция, както и към другите характерни за България задължения, които включват продължение на напъните за промени, се показва в мнението.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга са: понижаване на макроикономическите и фискални опасности и възстановяване на упованията за растежа след COVID-кризата, който от своя страна в допълнение ще поддържа и обществените финанси; прогрес за присъединение към еврозоната, както и възстановяване на капацитета за напредък.

Фактори, които биха могли да доведат до намаление на рейтинга са : дълготрайно повишаване на държавния дълг; материализиране на условните отговорности в обществените финанси; значително утежняване на вероятностите за растеж; пораждане на обилни външни несъответствия и/или утежняване на външната конкурентоспособност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР