Предварителните резултати от ограничено изследване показват, че изгорелите газове от

...
Предварителните резултати от ограничено изследване показват, че изгорелите газове от
Коментари Харесай

Изгорелите газове от дизеловите автомобили вредят повече на жените, отколкото на мъжете

Предварителните резултати от лимитирано проучване демонстрират, че изгорелите газове от коли, работещи с дизел, провокират повече промени в кръвната картина, свързани с възпаления, инфекции и сърдечно-съдови болести, при дамите, в сравнение с при мъжете.

Данните бяха показани в рамките на международния конгрес на Европейското сдружение по респираторна медицина в Барселона, Испания.

Нелофер Мохержи, учител в университета на Манитоба в Уинипег, Канада посочва, че " излагането на изгорели газове от дизел работи друго на женските организми спрямо тези на мъжете и това може да е знак, че замърсяването на въздуха е по-опасно за дамите, в сравнение с за мъжете ".

Изследователският ѝ екип е работил по изследването дружно с учени под управлението на Крис Карлстен от университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада.

Изследването е извършено измежду 10 здрави доброволци, непушачи - петима мъже и пет дами. Всеки от тях е вдишвал в продължение на четири часа филтриран въздух и по четири часа - въздух с изгорели газове от дизел с три концентрации - 20,50 и 150 микрограма фини прахови частици на куб. метър.

Учените откриват, че вдишването на дизелови изпарения води до възпаления в белите дробове и въздейства на оправянето на организма с инфекции на дихателните пътища.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР