Предварителните изчисления, че катедралата Нотр дам ще бъде реставрирана в

...
Предварителните изчисления, че катедралата Нотр дам ще бъде реставрирана в
Коментари Харесай

Възстановяването на Нотр дам - сметки без кръчмар?

Предварителните калкулации, че катедралата Нотр дам ще бъде реставрирана в границите на 5-6 години могат да се окажат сметки без кръчмар. Пожарът в един от знаците на Париж потресе и разплака целия свят. Катедралата е една от културните забележителности на френската столица. Тя има своето почтено място в обезпечаването на приходите от туризъм.

След нещастието даже самият президент на Франция Еманюел Макрон се ангажира опожарената катедрала " Нотр Дам " да бъде възобновена до пет години. Безспорно прочувствено изявление, което имаше за цел да успокои сърцата и мозъците на ценителите и елементарните хора пред съкрушителната панорама на това, по какъв начин достоверното многовековно изкуство се стопява в пламъци. Средствата за реставрацията на катедрала бяха изчислени на 1 милиард евро и съпричатесността на крупни предприемачи и меценати направи по този начин, че парите бяха събрани за рекордно малко време.



Оказва се обаче, че една надалеч по-прозаична причина може да забави реставрацията - дефицит на майстори, зидари и дърводелци. Във Франция с поддръжката на занаятчийска асоциация, която е основана преди 70 години, годишно професионално обучение в областта на занаятите получават към 10 000 души. След политически правилното изявление на френския президент ръководителят на асоциацията Жан-Клод Беланже предизвести френското държавното управление, че неналичието на работна ръка в строителството може да забави реконструкцията на " Нотр Дам ".

По данни на съсловни организации и компании в региона на занаятите има дефицит от най-малко 100 каменоделци, също толкоз зидари, 150 дърводелци и 200 майстори на покриви. Критики отнесе и проектозакон за ускорено възобновяване на катедралата. Този текст ще разреши заобикаляне и пропускане на редица типичен правила и процедури в хода на реставрацията. Много имена от света на културата показаха паника от занижени стандарти и нереалистични периоди.



Но комплицираната обстановка има и позитивен аспект. Това, че Франция бърза да възвърне един от знаците си - катедралата " Нотр Дам ", може да се окаже най-благоприятно за младите, които се образоват или даже единствено мечтаят да работят като реставратори. Възможно е заради дефицита на задоволително квалифицирани експерти, те да бъдат хвърлени в дълбокото и в същото време да стартират кариерата си с летящ старт. Тези дни съвсем всички млади дърводелци в Париж се вълнуват от опцията да бъдат измежду определените, които да изградят още веднъж изгорелия древен покрив на катедралата.

Драматичният случай изважда на показ и тези специалности, които до момента съществуваха тихомълком в обществото. Те са малко познати, оцеляват постоянно " разкрачени " сред занаятчийството и промишлеността. Засега по този проблем, който занапред ще добива публичност, още няма формален коментар от страна на Елисейския замък. Остава твърдият ангажимент на президента Еманюел Макрон катедралата да бъда изцяло възобновена за пет години.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР