Предварителен анализ на Община Пловдив показва, че са осигурени достатъчно

...
Предварителен анализ на Община Пловдив показва, че са осигурени достатъчно
Коментари Харесай

Важно за родители на първолаци от Пловдив: Как да запишем детето за училище

Предварителен разбор на Община Пловдив демонстрира, че са обезпечени задоволително места за всички първокласници във всички региони. Моментът на подаване на заявката няма тежест при класиранията, значим е броят насъбрани точки. Най-много точки получават децата, които имат адресна регистрация повече от 3 години в региона на учебното заведение и/или техните братя или сестри учат в същото учебно заведение. За шеста година приемът в общинските учебни заведения ще се реализира посредством системата на Община Пловдив за електронно централизирано класиране и записване на адрес.

Първото класиране ще бъде оповестено на 3 юни 2022 година За него родителите следва да подадат заявки посредством електронната система до 1 юни 2022 година Ако нямат достъп до интернет и се затрудняват с въвеждането на заявление, могат да подадат на книжен притежател по пример своите заявки в период до 31 май в учебното заведение, което им е първо предпочитание. Двата разновидността са равностойни, само че при подаването на заявки по интернет ще имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията) и опцията за смяна в желанията ще е по-лесна. Много значимо условие е подаването единствено на едно заявление (по интернет или на книжен носител). Системата няма да разреши въвеждане на второ заявление за едно дете.

При подаване на заявление онлайн от родителите е доста значимо за присъединяване в класирането заявката да е със статус " подадено “, а не " чернова “. Предвидени са автоматизирани инспекции на адресните регистрации на децата и родителите следва деликатно да наблюдават всички известия в електронната система. При класиране на дете с подадени погрешни данни, то няма да бъде записано и ще взе участие в последващо класиране за останали свободни места.

За облекчение на родителите от тази година е добавена функционалност, посредством която при подаден от родителя правилен адрес на детето системата автоматизирано зарежда данните за годината на адресната регистрация и групата на уседналост, в която попада. Най-голяма тежест има адресната регистрация в региона на учебното заведение при уседналост над 3 години по отношение на момента на кандидатстване. Максимален брой точки получават и децата с брат/сестра в определеното учебно заведение, които няма да имат навършена 12-годишна възраст към началото на образователната година.

Данните от акциите през предходните пет години демонстрират, че наличните свободни места и желанията на родителите съответстват в доста огромна степен (между 94 и 97% от класираните деца са признати по първо желание). Системата разрешава за всяко дете родителят да може да избере до 5 мечтани учебни заведения, без значение от адресната му регистрация.

Въпреки че за огромен брой от учебните заведения събраните точки няма да имат значително значение, то в системата е планувана функционалност, посредством която родителите ще могат да съпоставят броя свободни места и съответния брой чакащи за тях, разпределени по сбора от събраните точки в заявките за кандидатстване. Статистическите данни ще се трансформират в действително време съгласно подадените заявки и ще се пресъздават в панела със свободни места в менюто " чакащи класиране “. Желанията могат да се трансформират до последния миг, преди приключването на крайния период.

Повече информация за разпоредбите и критериите за банкет родителите могат да намерят на интернет страницата на електронната система priem.plovdiv.bg в секциите " Точки за банкет “, " Нормативни документи “, както и от " Ръководство за родителя “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР