Предупреждение за опасно време с оранжев код за интензивни валежи

...
Предупреждение за опасно време с оранжев код за интензивни валежи
Коментари Харесай

Оранжев код в четвъртък: Интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки

Предупреждение за рисково време с оранжев код за интензивни превалявания и гръмотевични стихии е издадено за четири области на страната в четвъртък. 

Това сочи картата на рисковите събитие на Национален институт по метеорология и хидрология.

Областите, в които се очакват краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии и ще има условия за градушки, са:

Видин, Монтана, Враца и Софийска област

Количества, които се чакат са до 50-60 mm, става още ясно от информацията на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология. 

В останалите области от Западна България е разгласен жълт код за " евентуално рисково време ".

През идващото денонощие над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Има условия за градушки, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Най-интензивни ще са явленията в северозападните региони. По време на развиването на конвективната облачност вятърът краткотрайно ще се усилва. В източната половина на страната през нощта ще е най-вече ясно, на следващия ден - най-вече слънчево. Ще духа до сдържан източен вятър. Максималните температури в страната ще са от 27°-28° в западните региони до 33°-34° в югоизточните, в София - към 28°.

Атмосферното налягане е близо до междинното за месеца и ще се намалява.

По Черноморието ще бъде най-вече слънчево. Ще духа до сдържан вятър от изток. Максималните температури ще са 24°-27°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала, вечерта ще се усилва.

Над планините в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, в западните региони - мощна. Ще има краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания от дъжд, съпроводени с гръмотевични стихии. Ще духа до сдържан вятър от изток-югоизток, който по време на конвекцията краткотрайно ще се усилва. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 22°, на 2000 метра - към 16°.

В петък над Западна и Централна България въздушната маса ще остане неустойчива и още веднъж ще се развива купесто-дъждовна облачност, само че явленията ще намалеят по обсег и активност. На доста места в западната половина от страната ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. Остава и с нараснала възможност за местни интензивни феномени и градушки, по-голяма в Рило-Родопската област. Максималните температури ще са сред 29° и 34°. В Източна България ще се задържи слънчево със слаб до сдържан вятър от изток-югоизток. В събота ще бъде слънчево, следобяд над планинските региони с незначителна купеста облачност. Температурите ще се покачат с 1-2°.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР