Предупреждение за червен код за крайно опасно време през почивните

...
Предупреждение за червен код за крайно опасно време през почивните
Коментари Харесай

Дъжд, сняг и силен вятър през почивните дни - къде времето ще е най-опасно?

Предупреждение за червен код за извънредно рисково време през почивните дни. Още от довечера стартират значителни дъждове, които ще преминат в сняг, дружно със мощния вятър и ниските температури ще създадат ситуацията в страната извънредно рискова, предизвестяват синоптиците. Възможни са спирания на далекопроводи и затруднено придвижване през проходите.

Отдавна прогнозата им не е била толкоз рискова. Последно червен код са разгласявали юли предходната година - предизвестие за рисково високи температури. Но в този момент прогнозата вещае мраз дъжд, сняг и мощни ветрове. И в събота, и в неделя. Дъждовете стартират още довечера.



Вижда се към този момент забележителна облачност над Северозападна България и мъгла към момента има в тракийската равнина. Ще стартират превалявания, които през нощта ще обзет цялата страна ", сподели Красимир Стоев - синоптик, Национален институт по метеорология и хидрология.

Циклонът, който ще ни донесе бедствието се е оформил над средиземно море. Екстремната му мощ се ражда от срещата на студа, който нахлува от север и доста по-топлия въздух на Средиземноморието. Тази среща поражда и буреносните облаци, които към този момент демонстрират стихийната си мощ над Северна Италия и Южна Гърция. Първите му снегове покриват към този момент Алпите.



" В западната част на страната преносът ще е от северозапад. Ще духа северозападен вятър, а в източната част и от североизток, там, където двата под потока се засрещнат - това е в Предбалкана, в централната част на дунавската низина има условия за по съществени процеси ", сподели Красимир Стоев.

В неделя алената зона ще се е преместила на изток, тъй че Варна още веднъж ще изпита рисково мощни ветрове и дъждове.



" Те първо ще бъдат от дъжд, само че доста бързо с понижението на температурите. Още на следващия ден сутринта в западната част на Предбалкана и софийско дъждът ще премине в сняг, а на следващия ден към този момент към обяд сняг ще вали в централната и източната част на Предбалкана ", изясни Красимир Стоев.

Ветровете в цялата страна ще са доста мощни, ще стигат до 25 метра в секунда. Нахлуващият студ сигурно ще заледи доста далекопроводи и е допустимо тук-там те да бъдат прекратени. Но съвсем несъмнено забележителната снежна завивка ще затрудни съществено придвижването по проходите и пътищата, което в почивните дни напълно не е целесъобразно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР