Предупредителните знаци все пак са сърцебиене, прескачания, както и слабост,

...
Предупредителните знаци все пак са сърцебиене, прескачания, както и слабост,
Коментари Харесай

Предсърдното мъждене може да протича безсимптомно, но е смъртоносно

Предупредителните знаци въпреки всичко са сърцетуптене, прескачания, както и уязвимост, изтощение до колабиране, болежка в гърдите, зной във връзка със сърдечна непълнота, комплициране

- Д-р Мехмедов, през днешния ден ще си приказваме за предсърдно мъждене и първият въпрос към Вас е какво в действителност съставлява то?

- Предсърдното мъждене е най-често срещаният вид аритмия, причиняваща несиметричен и бърз сърдечен темп. Това ритъмно нарушаване на сърцето е доста публикувано към този миг и продължава да усилва мащаба си. Все повече хора боледуват от предсърдно мъждене и това е поради увеличението на продължителността на живот и понижаването на качеството на живот, изключително в развитите страни. Вече живеем дълго, ядем доста, движим се малко и е естествено болесттите да се усилват. Разпространението на този тип аритмия се усилва с възрастта, като повече от 95% от пациентите с предсърдно мъждене са на възраст над 60 години. Рискът от развиване на предсърдно мъждене за 40-годишни пациенти е към 25%.  Мъжете страдат малко по-често, в сравнение с дамите. Важно е да отбележим, че хипертонията или високото кръвно налягане и предсърдното мъждене са в тясна връзка. Рискови фактори за появяването на болестта са още захарният диабет, сърдечните болести, сънната апнея, стресът.

- Как да разберем, че имаме предсърдно мъждене?

- Предсърдното мъждене доста постоянно няма никаква клинична изява и хората въобще не знаят за съществуването му. Симптоми, които то въпреки всичко може да предизвика, са сърцетуптене, прескачания, както и уязвимост, изтощение до колабиране, болежка в гърдите, зной във връзка със сърдечна непълнота, комплициране. В общи линии можем да го усетим като неточен темп на сърцето, неточен пулс, прескачане на сърцето. При по-възрастните се усеща със уязвимост, отмалялост и неспособност да се прави естествена физическа интензивност. Можем да го усетим и като напипаме пулса на радиалната артерия и преценим дали той е равномерен или неритмичен.

Самото заболяване се дели на четири типа. Първият тип е пароксизмално предсърдно мъждене, което е най-лошото. То стартира на пристъпи и стопира. Може да бъде както за секунди, по този начин и за минути, или часове. Има тип, който продължава повече от 7 часа- това се назовава персистиращо предсърдно мъждене. Отново се възстановява от единствено себе си или под лекарски контрол- с лекарства. Третият тип предсърдно мъждене продължава една-две години и също се възстановява само под лекарски надзор, само че към този момент под непоколебим подобен. И последният вид е когато доктор и пациент решат, че няма смисъл да се връща в темп сърцето и пациентът ще продължи да живее по този метод оттук насетне с добър надзор.

- Казвате, че в някакъв миг пациентът може да остане отвън темп?

- Да, тъкмо това споделям. Знам, че доста хора се тормозят да останат в непрекъсната аритмия, само че идва миг, в който лекарят не може да върне ритъма или връщането на ритъма е по-опасно за пациента, защото неговото сърце към този момент има промени. Хората не би трябвало да се опасяват от това, то е общоприета процедура. Най-често се случва в преклонна възраст и пациентът губи някаква част от оптималния си потенциал, само че в последна сметка оттук насетне не се чака от него да стане професионален състезател. Това им споделям и на прегледите- „ Спортист ли ще те вършим или искаш да правиш естествените ежедневни неща. “, тъй като за второто няма никакъв проблем.

- Късно ли се открива съществуването на предсърдно мъждене?

- Да, казусът на предсърдното мъждение е, че се открива късно. Често се случва хора с деменция или микроинсулти да откриват, че имат предсърдно мъждене, когато потърсят невролог за главното си недоволство.  А в действителност главното недоволство е предсърдното мъждене, което е провокирало инсулта или деменцията.

- До какъв брой е рисково предсърдното мъждене, в случай че не се лекува?

- Не е рисково, смъртоносно е. Рискът при съществуване на болестта е обвързван с образуването на кръвни съсиреци в предсърдията на сърцето, които могат да циркулират в други органи и да блокират притока на кръв към тях. Приблизително един от всеки четири инсулта e породен от тромби, формирани при предсърдно мъждене.

Смъртността е висока, в случай че не се лекува в точния момент. А по какъв начин се лекува навреме- като се откри в точния момент. То е мъчно за диагностика, поради вероятната липса на симптоматика. Важно е хората с диабет, щитовидна патология, хипертония, исхемична болест на сърцето, такива, които минават хормонални лечения, да не пропущат прегледите си при кардиолог, да съветват всяка смяна на положението си и всяко подозрение, което се зароди в тях. Пациентите най-добре познават телата си и първата стъпка към положителното здраве и положителният надзор на към този момент появилите се болести е тяхна отговорност. След това поемаме ние.

- Как се лекува болестта?

- Лечението при предсърдното мъждене зависи от отминалостта на положението, неговата тежест и повода, заради която се е появило. Основно целим две неща- нормализиране на сърдечния темп и попречване на образуването на кръвни съсиреци, което ще намали  риска от инсулт. Заболяването се лекува съгласно вида на мъжденето. Тук целим възобновяване на синусовия главен темп с лекарства и/ или електрокардиоверзио. При неспособност за това, насочваме пациентите за катетърна електрофизиологична аблация. Можем да преценим и че е по-добре пациентът да остане в аритмия и предписваме лекарства за надзор на честотата. При всички случаи, обаче,към лечението би трябвало да се прибавят медикаменти за разреждане на кръвта- антикоагуланти.

- Кои хора би трябвало да бъдат изключително деликатни?

- Както към този момент казахме, рискът при 40-годишните е 25% и се усилва с възрастта. Отделно по-специално внимание би трябвало да си обръщат пациенти с исхемична болест на сърцето, щитовидна патология, диабет, пациенти на хормонална терапия, пациенти, минали вирусни или бактериални инфекции- да вземем за пример, коронавирус провокира при доста хора сърцетуптене и излизане от темп.

 - Възможно ли е да се профилактира предсърдното мъждене?

- Разбира се. Добре е два пъти годишно да се прави профилактична консултация с кардиолог, при положение, че няма никакви признаци и подозрения. Контролът се реализира посредством кардиограма, стрес тест, могат да се слагат холтери. В наши дни към този момент интензивно се употребяват и смарт часовниците, които вършат ЕКГ- нещо, което до скоро беше безусловно немислимо, а през днешния ден е рутинна процедура и прието проучване. Аз имам пациенти, които ми изпращат кардиограми по телефона и по този начин наблюдаваме положението. Важно е да кажем, че лекуването на предсърдното мъждене не е единствено възобновяване на ритъма, само че и профилактика на тромбозата. В общ проект здравословните навици- хранене, двигателна интензивност, отбягване на напрежението, банкет на подобаващи добавки, снижават съществено риска от предсърдно мъждене.

- А пиенето на аспирин в дребни дози, което доста хора считат за профилактично деяние, до каква степен оказва помощ?

- Аспиринът се пие откакто към този момент има открито заболяване- като вторична профилактика. Преди това не просто няма смисъл, а може да докара до развиване на язва.

В университетска болница „ Дева Мария “ и медицински център „ Света София “ можете да извършите обзор при кардиолог постоянно, когато имате потребност.

Повече информация ще намерите на телефон 056 89 62 62 за университетска болница „ Дева Мария “ и 056 845083 за медицински център „ Света София “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР