Предстоят законодателни промени, с които ще се регламентира трудовата злополука

...
Предстоят законодателни промени, с които ще се регламентира трудовата злополука
Коментари Харесай

Безопасният труд при работа от вкъщи ще влезе в закон

Предстоят законодателни промени, с които ще се регламентира трудовата акцидент при работа в домашна среда. Това разгласи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева по време на парламентарния надзор. 

Законодателни промени ще регламентират здравословните и безвредни условия на труд, както и въвеждане на правото на отделяне от работната среда. Очаква се инструкция, а европарламентът към този момент призна правото на отделяне на трудещите след края на работния ден и прикани за следващи дейности. 

Наблюденията на общественото министерство показват, че има едва повишаване на работните места в отдалечена форма. " В другите райони и стопански действия гъвкавата претовареност е сред 5 и 10 % - най-много в IT бранша, дребното произвеждане, търговията, в региона на услугите - счетоводни, консултантски, обучителни ", сподели министър Сачева. 

Нормативните промени към регламентирането на здравословните и безвредни условия на труд ще бъдат направени след полемика с работодатели и синдикати. " Правилата за използване на работата от разстояние би трябвало да подсигуряват както продуктивността, по този начин и добавената стойност на труда. По отношение на техническото съоръжение и поддръжка на работното място има оферти комуналните услуги да бъдат за сметка на служителя, а техническото съоръжение като компютри, скенери, принтери да се обезпечат от работодателите ", заяви Сачева. 

Социалният министър регистрира, че редом с опциите да се прави работа от разстояние и през миналата, и през тази година са заложили обучения по цифрови умения, с цел да може да гарантират по-добра реализация на пазара на труда. През 2020 г. по разнообразни стратегии на Националния проект за деяние по заетостта общо над 2500 безработни и заети са минали образование за компютърни умения, а други 400 са подготвени за цифрови компетентности.

През 2021 г. са планувани още 11 600 да преминат такива образования по Националния проект за поощряване на заетостта, за който са отделени 83 милиона лв., уточни Сачева.

Тя напомни, че работата от разстояние е регламентирана от Кодекса на труда още през 2011 година През предходната година с антикризисното законодателството се одобри работодателите да могат да разпореждат осъществяването на отдалечена работа без да трансформират работното време, възнагражденията, длъжностите на чиновниците и др. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР