Предстоят важни промени за шофьорите. Законопроект за изменение на Закона

...
Предстоят важни промени за шофьорите. Законопроект за изменение на Закона
Коментари Харесай

Нови облекчения за шофьорите: Кога отпадат синият талон и стикерите на предното стъкло?


Предстоят значими промени за водачите. Законопроект за изменение на Закона за придвижване по пътищата планува отпадане на някои документи.

Депутатите оферират да се отстрани напълно контролният наследник ваучър. Ако законопроектът мине в пленарна зала, се чака всички стикери, които до момента се поставяха на предното стъкло на автомобила, да станат електронни.

Вносителите на предлагането от " Демократична България " дават опция и на добросъвестните водачи да могат електронно да ревизират и платят санкцията си. За рецидивистите е планувано органите на реда да ги стопират, когато имат повече от 5 невръчени фиша за нарушаване.

Срещаме Виктор в пункт за механически обзор и му описваме за концепциите на депутатите, а той ги посреща с утвърждение.

„ Предложението КАТ да връчва наказателните постановления пет в едно е стъпка напред. Това ще една по-солидна санкция, в сравнение с да кажем 50 лв. за минаване през бус лента “, съобщи Виктор Димитров.

Отпадането на стикера за годна застраховка, да вземем за пример, също се харесва на водачите. Макар на синият ваучър да написа, че той е неразделна част от шофьорската брошура, скоро той може да е в историята.

Експерти обаче обръщат внимание, че е необходим напълно нов Закон за придвижване по пътищата, а не промени на парче.

„ Ние желаеме естествени правила и закони, само че желаеме да има и надзор по тяхното осъществяване и отговорните да бъдат наказвани даже като предварителна защита, с цел да не си разрешават да вършат нарушавания по-късно “, сподели Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

Реформите улесняват добросъвестния водач и са по-строги за честите извършители на пътя, съобщи пред bTV някогашният министър на електронното ръководство и вносител на законопроекта Божидар Божанов.

„ Законът задължава Министерство на вътрешните работи да стопира, в това число на пътя, коли или вписани ползватели, които имат повече от 5 невръчени фиша, т.е. тези, които умишлено се укриват “, означи Божидар Божанов.

Предвидена е и опция за електронна инспекция и заплащане на санкции, а измененията би трябвало да се гледат в идващите дни на първо четене в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР