“Предстоят разговори за представянето на спектакъла Пер Гюнт“ в родната

...
“Предстоят разговори за представянето на спектакъла Пер Гюнт“ в родната
Коментари Харесай

Родната къща на Ибсен като сцена за бг версията на „Пер Гюнт“


“Предстоят диалози за представянето на спектакъла „ Пер Гюнт “ в родната къща на Хенрик Ибсен в Осло ”, заяви на конференция на Българска телеграфна агенция артистът и шеф на спектакъл „ София “ – Ириней Константинов, предават от организацията.

“Все още не е почнала селекция за събитията в къщата на Ибсен, само че сме с положителни очаквания и се надяваме да се случи ”, споделя артистът.

Музеят на норвежкия публицист е измежду местата, които българската натрупа от спектакъл „ София “ посещава по време на гастрола си с „ Пер Гюнт “ в Осло, при започване на септември.

Според Константинов в къщата музей има театрална зала, която не е функционирала до момента, защото не била обвързвана със дотация с културното министерство в страната. „ Всичко това се завихри в едни нови очаквания за ново наличие на това зрелище в този град “, сподели шефът на спектакъл „ София “.

Българското посолство ще спомага през идната година спектакълът „ Пер Гюнт “ на българската натрупа да гостува в различен норвежки град - Бодо, който ще е европейска столица на културата, по думите на генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев.


Снимка: Иван Дончев

„ В пиесата има един разговор. Питат Пер Гюнт: „ Вие норвежец ли сте “ и той споделя: „ По рождение. Но по душа съм жител на вселената “. Та това пътешестване е значимо да бъде познато на българите, тъй като българите по рождение могат да бъдат жители на вселената “, споделя още Вълчев. 

За Ириней Константинов “това турне не беше осъществяване на някакво професионално обвързване, то беше едно премеждие, една страст, една полуда. ”

Режисьорът Катя Петрова разяснява, че екипът е срещнал значително провокации, измежду които бил и по-малкият размер на залата, в която е трябвало да бъде изигран „ Пер Гюнт “. “Трябваше още веднъж да бъдем доста гъвкави и да решаваме проблемите ”.

„ Пиесата „ Пер Гюнт “ по начало се прави доста рядко, освен в България. В България тя в действителност има единствено няколко постановки, само че тя поначало се прави рядко на всички места, защото това е една от ранните метафизичен пиеси на Ибсен, които са писани на първо място за четене. И се желае доста огромен кураж от една страна от всяка една сцена и въпреки това се желае доста ярка мощна и изразителна интерпретационна режисьорска идея “, споделя театралният критик проф. Камелия Николова. Тя взе участие в българо-норвежкия семинар за драматургията на Ибсен, пишат още от организацията.

Гастролът на спектакъла в Осло се реализира по план „ Пер Гюнт пътува “, част от който са и представления в дребни обитаеми места в страната. Постановката следва да се играе още в читалищата на „ Гара Искър “ и „ Надежда “, както и в град Бухово. 

Директорът на спектакъл „ София “ получи от Кирил Вълчев медала за 125-ата годишнина на Българска телеграфна агенция на Монетния двор на Българската национална банка. „ Българска телеграфна агенция към този момент 125 години носи тази огромна отговорност – да показва България, да споделя за България оттатък себедостатъчността на българите. А и да им оказва помощ да научават за света по този начин, че да виждат, че има освен това към тях “, сподели генералният шеф на Българска телеграфна агенция, написа Гергана Николова, редактор в организацията.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР