Предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември донесоха големи

...
Предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември донесоха големи
Коментари Харесай

Да, политиката е женска работа

Предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември донесоха огромни изненади за гласоподавателите – някои положителни, други – не толкоз. рапърът Ицо Хазарта и олигархът Делян Пеевски се кандидатираха за народни представители, съдията Лозан Панов и поп-фолк певицата Луна се кандидатираха за президентския пост. Пъстрата мозайка от кандидатури (къде – неуместни, къде – вълнуващи), донесоха значима смяна в политическия климат у нас – тримата най-сериозни кандидати за президентското кресло са съпроводени от претенденти за вицепрезиденти, които са феминистки.

Илияна Йотова, която заема позицията и сега, още веднъж образува президентска двойка с Румен Радев, полк. Невяна Митева е в тандем с проф. Анастас Герджиков, а Мария Касимова-Моасе e в компанията на Лозан Панов. Независимо от политическите си разлики, и трите се застъпват за мястото на дамите в политическия живот на страната.

„ Като феминистка и активистка за правата на дамите и равнопоставеността на половете, бих желала да кажа, че за първи път имаме и три кандитатки за Вицепрезидент, чиято биография е обвързвана с моята идея “, написа Надежда Дерменджиева, изпълнителен шеф на „ Български фонд за дамите “. „ Разбира се, доста скърбя, че и трите не са кандидатки за Президент “, добавя тя във фейсбук профила си.

„ Не желая да разясня и коя от кого е подкрепяна, само че е доста значимо, че и трите приказват за идеята си, приказват за правата на дамите и въобще, за човешки права. Защото е основно, напряко фундаментално, и незабавно още веднъж да възстановяваме диалога по тази тематика в България. От Български фонд за дамите сме работили и с трите - и с Илияна Йотова, и с полк. Невяна Митева и с Мария Касимова-Моасе, и мога да кажа, че най-хубавото е, че те са изцяло откровени в посланията си. Честно казано, искам триумф и на трите “, споделя още Дерменджиева.

Илияна Йотова съобщи упоритостта си да работи интензивно за правата на дамите още по време на предходните президентски избори. Преди това тя беше евродепутат и даже инициира конференция на тематика „ Немият зов на насилието “ с фокус насилието над дами. В нея участваха на представители на неправителствения бранш, държавните институции и локалната власт.  

Снимка: Президенство на Република България

„ За наш позор България е измежду страните, които още не са утвърдили Истанбулската спогодба. Имала съм диалози на друго равнище, в това число с министри, които настояват, че България към момента не е в положение да я подпише и да я съблюдава. Не можело да отговорим на всички условия, а част от тях имат и финансово отражение ”, разяснява Илияна Йотова на среща с Български фонд за дамите по време на среща през 2016 година

Тя продължи да упорства за утвърждението на документа и когато към този момент зае поста на вицепрезидент – през 2018 разкритикува остро държавното управление поради отхвърлянето на конвенцията, въпреки това да се случи основно поради отпора на Българска социалистическа партия – партията, която поддържа нейната кандидатура и тази на Радев за „ Дондуков “ 2. Не пропускаше да приказва за Истанбулската спогодба в телевизионните си изяви и даже в някои от тях показа, че би желала у нас да се сътвори министерство за равнопоставеността на половете, каквото има в Германия.

Равнопоставеността е съществена полезност и за полк. Невяна Митева ...

 

Продължава на идната страница
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР