Предстоящата последна седмица, в която Народното събрание ще работи, преди

...
Предстоящата последна седмица, в която Народното събрание ще работи, преди
Коментари Харесай

На финала на НС започва битка кой ще разследва главния прокурор

Предстоящата последна седмица, в която Народното събрание ще работи, преди да се разпусне, ще премине с тежка борба, засягаща основния прокурор.

Вчера депутатите на първо четене, с които се планува, в случай че шефът на обвиняването извърши закононарушение, да бъде разследван от шефа на Националната следствена работа (НСлС). В момента шефът е зависещ на основния прокурор. Днес в пленарната зала обаче бяха утвърдени промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), също на първо четене, с които следствието се разпорежда на арбитър от Върховния касационен съд, който краткотрайно да поеме функционалностите на прокурор. Това пристигна от правосъдното министерство на Крум Зарков.

Сега ще стартира съревнование – кой от двата разновидността да бъде по-бързо прегледан от парламентарните комисии. Това ще предопредели и кой ще влезе най-скоро в пленарната зала, което ще усили неимоверно възможностите да мине на второ четене, преди Народното събрание да бъде разхлабен идващия петък.

Засега с по-добри шансове разполагат поправките в правосъдния закон, които бяха утвърдени през вчерашния ден. Обсъждането на измененията в Наказателно-процесуален кодекс също стартира тогава, само че не беше приключено. Причината беше, че водещият съвещанието от Движение за права и свободи Йордан Цонев прибързано закри съвещанието заради липса на кворум. Това даде мотив на Политическа партия и Демократична България, които избират разновидността със съдията, проверяващ основния прокурор, да обвинят придвижването, че саботират приемането на Наказателно-процесуален кодекс, което се забави с цялостен един ден – много време, поради дребното оставащи дни и тежкият график на Народното събрание. Днешното разискване на Наказателно-процесуален кодекс се забави в допълнение от, които разиграха депутатите през днешния ден.

Промените в правосъдния закон разполагат и с известно преимущество в парламентарната поддръжка. Те бяха импортирани от „ Възраждане “, само че получиха гореща поддръжка от ГЕРБ-СДС – толкоз мощна в действителност, че се породиха подозрения дали няма прикрит сговор сред двете обединения. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи също застанаха зад концепцията шефът на следователите да проверява основния прокурор. Самотния си глас „ за “ правосъдния закон даде и Бойко Рашков от Политическа партия. Бившият вътрешен министър в миналото беше началник на следствието и симпатизира на концепцията, която се съдържа в плана на „ Възраждане “, Национална следствена служба да бъде извадена от опеката на прокуратурата.

Проектът на правосъдното министерство за съдията, който поема функционалностите на прокурор, с цел да проверява шефа на обвиняването, беше подсилен през днешния ден от всички парламентарни групи, като се изключи Движение за права и свободи. Герберските депутати обаче не демонстрираха необикновен възторг, което подсказва, че няма да го одобрят на второ четене. Водачът им Десислава Атанасова разгласи от трибуната, че предлагането опонира на решения на Конституционния съд, и цитира мнение на Върховния касационен съд, което дава неособено ласкава оценка на плана на Крум Зарков. А поддръжката на ГЕРБ-СДС за плана Атанасова изясни с това, че групировката й желала да даде „ явен политически знак “. Не се разбра защо.

Резките оценки на Атанасова не се харесаха на зам.-министъра на правораздаването Емил Дечев. Той съобщи, че планът е получил зелена светлина от авторитетната Венецианска комисия за сходство с българската Конституция и с решенията на Конституционния съд. И посъветва герберите да прочетат деликатно законопроекта, с цел да намерят отговори на въпросите си по него.

Промените в Наказателно-процесуален кодекс имат положителни шансове, даже и без депутатите от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, в случай че стигнат до гласоподаване в пленарната зала. Това следва да се види в идващите дни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР