Предстои втората задушница от началото на годинатаНа 11 юни ще

...
Предстои втората задушница от началото на годинатаНа 11 юни ще
Коментари Харесай

Предстои Черешова задушница - ето какво се прави

Предстои втората задушница от началото на годината

На 11 юни ще отбележим втората задушница от началото на годината – Черешова задушница или също наричана Спасовска задушница. Всяка година тя се пада на друга дата. Нарича се Черешова, тъй като е във време, в което природата изобилства от череши, написа

Според евангелието след Възнесение Господне (Спасовден) входът на Небесното царство е отворен – раят е отворен.

Евангелието споделя по какъв начин на петдесетия ден след Пасха в Йерусалим пристигнали Христовите възпитаници и Дева Мария. По време на една молитва Светият Дух слязъл от небето и им дал силата да проповядват Христовото обучение на всички нации.

Тогава свети деятел Петър предиздвикал доста хора да повярват в Христа и да се покръстят. От този миг били сложени основите на църквата, по тази причина и празникът Петдесетница (Св. Троица) се счита за неин рожден ден.

На задушница душите на умрелите се прибират, а живите се молят за помилван на греховете им, гласят националните вярвания. На този ден камбаната бие траурно, в православните храмове се отслужват заупокойни молебствия.

Палят се свещи за душите им, върви се на гробища и се прави по този начин наречената раздаванка. Живите си раздават жито, самун, сладки и череши за възпоменание на покойниците си, казвайки си „ Бог да елементарни душите на мъртвите. “
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР