Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на фирма за

...
Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на фирма за
Коментари Харесай

Община Шумен ще извозва битовите си отпадъци в предприятие за преработка

Предстои оповестяване на социална поръчка за избор на компания за превозване и отнасяне на твърдия битов боклук от община Шумен.

Това заяви пред публицисти и общински съветници кметът Любомир Христов.

„ Тъй като районното хранилище в „ Дивдядово “ има размер за още към 4 – 5 години, би трябвало да търсим решение на въпроса. Още повече, че и европейското законодателство изисква от нас поетапно понижаване на количеството депонирани битови боклуци и това е едно от вероятните решения. Другото е да се построи апаратура за преправка на битовите боклуци. Има искащи вложители да закупят терен и да изградят такова дружество. За страдание, общинските съветници не се съгласиха и не одобриха предлагането, което внесохме на миналата сесия. Може да се появят и други искащи. Затова предложих на съветниците да прегледат едно такова дружество и сами да се убедят, че по никакъв метод то не заплашва здравето на хората. Ето виждате, че няма комини, няма замърсяване. И в случай че в този момент не го създадем след време казусът ще стане доста тежък за Шумен. Това е решение за години напред. Искаме да развиваме стопанската система на града, само че кой ще пристигна да влага тук, в случай че би трябвало да си извозва отпадъците на 200 км разстояние, “ попита Христов. Той напомни, че обстановката е неизгодна и финансово за общината, тъй като все още един звук боклук коства 190 лева „ Отделно за сепариране ни желаят още 120 лева, тъй като не сепарираме. И в този момент сметнете какъв брой ще ни излезе общо. В публичната поръчка след изследване на опциите сме заложили 139 лева на звук битов боклук “, сподели кметът.

В групата, която посети предприятието в село Езерово, община Белослав, бяха ръководителят на Общинския съвет Ася Аспарухова, общински съветници от комисията по екология, представители на разнообразни политически сили и на медиите. Целта на визитата беше те да се срещнат с технологията на работа в инсталацията за преправка на твърди битови боклуци, с цел да вземат при последващо гласоподаване осведомено решение. Екологът във компанията Жельо Желев изясни, че технологията се основава на естествени физикомеханични процеси, които не генерират замърсяване на околната среда с прахуляк и нездравословни излъчвания. Предприятието се намира на 1 км разстояние от селото.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР