Представяме ви няколко природни явления, които повечето от нас са

...
Представяме ви няколко природни явления, които повечето от нас са
Коментари Харесай

9 необичайни природни феномена

Представяме ви няколко естествени феномени, които множеството от нас са виждали единствено във филми или по Discovery Channel.

Цветна вода

Когато изискванията на океана, въздуха и температурата разрешават, океанският фитопланктон се възпроизвежда относително бързо, създавайки пълен забележим пласт на повърхността на водата. Този феномен, наименуван воден разцвет, наподобява много грозно денем, само че в някои елементи на Калифорния и на други места, където има биолуминесцентно осветяване, цъфтежът на водата е в действителност трогателен театър.

Този тип фитопланктон свети в синьо, когато е разчувствуван, което прави тъмния океан гигантска лампа. Можете да гледате по какъв начин вълните стартират да блестят, когато се ударят една в друга, стигат до пясъка и земята стартира да свети под краката ви. Ако се потопите под водата, ще видите невероятната светлина в цялата й хубост.

Биолуминесценция

Биолуминесценцията се среща освен във водата. В края на лятото свръхестествена светлина може да се види в доста гори в света, където биолуминесцентните гъби порастват върху влажна, гниеща кора. Биолуминесценцията може да се следи в разнообразни елементи на света, само че най-голямо многообразие има в тропиците, където влагата в горите подтиква растежа на гъбите. Нова вариация от светещи гъби в тъмното е открита в Сао Пауло в Бразилия. Ако желаете да се възхитите на това събитие, планирайте пътуването си до гората по време на най-влажния интервал и отидете по-далече от източници на светлина, които могат да понижат слабото зарево.

Огнена дъга

Друг естествен феномен, който се появява през лятото, се назовава огнена дъга и се случва, когато слънчевата светлина попадне на замръзнали ледени кристали в перестите облаци на огромна надморска височина. Тъй като при огнената дъга няма дъжд, учените избират да я нарекат с по-точно име – хоризонтална дъга. Тъй като това събитие изисква съществуването на перести облаци и слънцето би трябвало да е доста високо в небето, постоянно може да се следи при географски ширини по-близо до екватора. В Лос Анджелис изискванията разрешават да се следи огнена дъга шест месеца в годината, а в Лондон – към два месеца.

Перламутрови облаци

Перламутровите облаци са рядко срещано събитие, само че най-често се появяват, когато към момента е мрачно преди зори или след залез слънце. Поради извънредно високата надморска височина, те отразяват слънчевата светлина под хоризонта, с блестящо осветление за тези, които ги гледат изпод. В долната стратосфера, където се намират перламутровите облаци, е толкоз изсъхнало, че постоянно се предотвратява образуването на облаци, само че тежкият мраз на полярните нощи дава опция да се види този хубав феномен.

Снежни валяци

Снежни валяци се образуват, когато пълен пласт сняг пада върху лед. При избрана температура и скорост напразно, части сняг могат да „ избухнат ” и да стартират да се къдрят. Когато те се търкалят по земята като зимни барабани, те събират спомагателен сняг по пътя си. Вътрешните пластове нормално са по-крехки, което разрешава напразно елементарно да ги издуха, оставяйки огромни естествени снежни понички. Тъй като са нужни избрана температура и скорост напразно, с цел да се сътвори този резултат, снежните валяци са необичайност, само че те могат да се видят в Северна Америка и във Англия.

Базалтови колони

Природната вулканична групировка – базалтовите колони – наподобява по този начин, като че ли е направена от индивида. Шестоъгълни колони се образуват по натурален метод, когато пълен пласт лава се охлажда бързо, свива се и основава пукнатини на повърхността на нови скали. Необичайни геоложки обединения могат да се видят във всички краища на света. Най-изявените образци за базалтови колони са „ Пътят на колосите “ в Ирландия и Националния монумент „ Девилс Постпайл “ в Калифорния.

Зелен лъч

Известният и неосезаем зелен лъч е необичаен метеорологичен феномен, който се случва по време на изгрев и залез слънце. През тези интервали светлината на слънцето минава през огромни пластове на атмосферата, създавайки резултат на призма. Разбира се, това пояснение не е толкоз увлекателно, колкото морските митове, които се описват за този феномен. Но може да се смятате за късметлия, в случай че сте съумели да наблюдавате този феномен. За да видите зеления лъч, пробвайте да гледате изгрева или залеза на хоризонта в явен ден. Хоризонтът на океана или прерията е най-подходящ за тази цел. Зеленият лъч продължава единствено парченце от секундата, тъй че не мигайте.

Айсберги на линии

Айсбергите като предписание не са едноцветни. Някои в полярните региони се отличават с цветни линии, изпъкващи измежду арктическото бяло и синьо. Когато водата на айсберга се топи и още веднъж замръзне, нечистотия и други частици могат да попаднат сред новите пластове на лед, което води до образуването на цветни линии на тяхната повърхнина. На айсбергите могат да се появят няколко цветни ленти. Сини линии се появяват, когато водата попада сред пластовете лед и замръзва толкоз бързо, че въздушните мехурчета нямат време да се образуват. Когато айсберг се спука и падне в океана, водораслите и другите материали, които се намират във водата, могат да провокират зелени и жълти линии.

Гравитационна вълна

Вълните се появяват освен във вода, само че и в небето. Когато въздухът е натиснат нагоре от по-стабилен пласт от атмосферата, това може да докара до пулсации, което се случва, когато хвърлите камък в езерото. За да се случи гравитационна вълна, в атмосферата би трябвало да зародят разстройства, като да вземем за пример прогресивен поток от въздух от гръмотевична стихия. Според скорошни проучвания, гравитационните талази могат да концентрират и усилват торнадото, тъй че, в случай че имате задоволително шанс, с цел да ги видите, първо би трябвало да се погрижите за своето леговище.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР