Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев коментира вчерашната позиция

...
Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев коментира вчерашната позиция
Коментари Харесай

Позицията на Панов по казуса "Полфрийман" скара съдийската колегия

Представляващият Висшия правосъден съвет (ВСС) Боян Магдалинчев разяснява вчерашната позиция на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по проблема с Джок Полфрийман и дефинира като неприемливо държанието му.

Съдебният състав от Върховен касационен съд към момента не се е произнесъл по настояването на основния прокурор Сотир Цацаров австралиецът, освободен условно и предварително от пандиза с решение на Софийския апелативен съд (САС) да бъде върнат зад решетките. Полфрийман към момента е в центъра за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци, има нови документи за идентичност, само че към момента не ги е получил.

" Не е обикновено да се разяснява висящо произвеждане. В момента, в който съставът се е отдръпнал и е оповестил, че ще се произнесе до два месеца, никой няма право да разяснява, още по-малко ръководителят на Върховен касационен съд, от чиито съд състав би трябвало да се произнесе ", сподели през днешния ден Магдалинчев, представен от lex.bg. По думите му, Панов не може да се държи като човек, който е откъснат от Върховен касационен съд, тъй като е част от висшия съд.

Магдалинчев счита, че обръщението може да се одобри като опит да се повлияе върху вътрешното разбиране на съдиите. Според него, в случай че е желал да изкаже мнението си по проблема, Панов е можел да го направи по време на първия си коментар след произнасянето на САС, когато Панов съобщи, че съдийската гилдия на Висш съдебен съвет е абдикирала от отговорностите си.

Боян Магдалинчев дефинира и като " малко несъответстващо " това послание, защото идвало от човек, който в множеството случаи се държи като непряк наблюдаващ на работата на органите на правосъдната власт.

След края на съвещанието Магдалинчев попита сътрудниците си дали няма да вземат отношение по въпроса.

" Медиите ме питаха и аз показах персонална позиция. Казах, че не съм склонен със мнението на Панов. Не може непрестанно да се хвърля укор към Висш съдебен съвет, че не пази ползите на магистратите. Не може в съответния случай да се дава подготовка дали въпросът е обикновен. Дали е подобен, или не, това е пълномощие на правосъдния състав. Правят се внушения в друга посока ", акцентира Магдалинчев. Той укори Панов, че вместо да бъде в страната, с цел да реагира на напрежението към случая, шефът на Върховен касационен съд е отпътувал в командировка в Люксембург.

Севдалин Мавров е на същото мнение, само че сподели, че не желае да разяснява проблема с австралиеца. Той напомни, че съдийската гилдия от дълго време желае от Панов да назове " имена за зависимости ", за които неведнъж е споменавал. Самият Мавров съобщи, че не се усеща подвластен, само че е афектиран. Освен това добави, че е обидно за състава от Върховен касационен съд това, което е написал Панов.

Атанаска Дишева попита в каква процедура е Съдийската гилдия. " Форматът ми наподобява на приятелски съд ", сподели тя. После се обърна към Магдалинчев с думите, че не помни кадровият орган да е вземал мнение по негови медийни изявления. И добави, че в случай че представляващият Висш съдебен съвет желае да бъде изразена позиция в отбрана на съдийската самостоятелност срещу изявлението на ръководителя на Върховен касационен съд, това би трябвало да стане в сходство с процедурата и закона – с точка в дневния ред.

" След края на съвещанието с демонстративно изказване да се прави разискване, ми се коства обидно за органа, в който работим ", съобщи от своя страна Дишева. Тя пък сподели, че не се усеща афектирана от обръщението на Панов.

Вчера в позицията си Лозан Панов съобщи, че ръководителят на висшата правосъдна инстанция не трябва да мълчи и когато осъществяването на правосъден акт се е трансформирало в политически въпрос par excellence. Освен това приканва вътрешният министър неотложно да извърши определението на Софийския апелативен съд, защото жестоко нарушава правото на австралийски жител свободно да се придвижва.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Казусът "Полфрийман " (59)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР