Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев заяви, че няма смисъл

...
Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев заяви, че няма смисъл
Коментари Харесай

Магдалинчев: Няма интерес съдебната система да изпраща негативни сигнали


Представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев съобщи, че няма смисъл правосъдната система да изпраща отрицателни сигнали за самата себе си в обществото, както тя е правила в предходния състав на Висшия правосъден съвет, където е имало опълчване сред членовете на Съвета и персонални връзки, които са излизали на показ.

Той добави, че е полемика е постоянно нужна, само че тя не би трябвало да прераства в спор и означи, че сегашният състав на Съвета се стреми да потвърди, че върви в посока точно на това.

Висшият правосъден съвет ще се заеме с проблема по върнатото предложение за ръководител на Висшия административен съд, тъй като указът към момента не е обнародван в Държавен вестник. Боян Магдалинчев съобщи, че изборът зависи от това по кое време указът ще бъде обнародван в Държавен вестник, само че по-късно има въпроси към това по какъв начин да протече процедурата по желание на ръководител, по какъв начин да се изслушат претендентите и с какво болшинство да се гласоподава.

“Във всички случаи след полемика ще стигнем по единодушие по въпроса, другояче няма по какъв начин да се стигнем до последната фаза - избор или не избор ”, сподели той пред Българска национална телевизия.

Боян Магдалинчев означи, че не трябва да се поставя знак на тъждество сред независимостта на правосъдната власт и безпристрастността: “Независимостта е функционалност на законодателната власт ”.

Той акцентира, че функционалността на Висшия правосъден съвет е да отстоява и подсигурява приета и обезпечена от Конституцията самостоятелност на правосъдната власт, поради което съветът има отношение към всеки магистрат, който извърши нарушение или е обект на офанзива.

“Има баланс сред отбраната на магистратите и справедливото отношение към тези магистрати, които пристъпват закона. Особеното при магистратите е, че са подложени на обществено доверие и те би трябвало да премислят доста, преди да подхващат каквото и да е деяние ”, сподели представляващият Висш съдебен съвет.

Боян Магдалинчев призна, че казусът с неравномерното натоварване на магистратите по региони е проблем, който основава напрежение както в обществото, по този начин и в системата. Той означи, че има законови механизми, с които може натовареността на магистратите да се балансира и по този начин да се промени правосъдната карта. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР