Представлението А чой-то ты во фраке?“ (преведено на български А

...
Представлението А чой-то ты во фраке?“ (преведено на български А
Коментари Харесай

Руски театър в България

Представлението „ А чой-то ты во фраке? “ (преведено на български „ А що сте с фрак? “) е рекордно многогодишен театър на московския спектакъл „ Школа за модерни пиеси “, с съвсем четвърт век история и над 600 представления в Русия и по целия свят. Това допуска две неща – че откритата формула - „ опера и балет за трагични артисти “ - е сполучлива и добре работеща и че сюжетът е задоволително понятен за всякаква аудитория.И двете догатки са правилни. 
  Представлението е основано на едноактната комедия на Чехов „ Предложението “, която аз инцидентно бях гледала, тъй че разбрах каква е историята, само че не съм сигурна, че за неподготвения фен всичко ще е ясно. Това обаче няма ни минимум значение. Сюжетът е елементарен и явен и без думи – остарял ерген идва да желае ръката на съседката си по имение, самата тя попрезряла мома и двамата ту се карат, ту се сдобряват, подстрекавани или помирявани от нейния татко. Това е показано със средствата на всички театрални изкуства – с музиката на дребния оркестър, с къси разговори, с оперни арии и балетни етюди. Последните са необикновено смешни. Пеенето също е занимателно, само че там въпреки всичко усилието да дишат и да съблюдават мелодията пречи на актьорите да покажат изцяло комичния си капацитет. В танците те са в стихията си – вършат такива придвижвания и физиономии, освен това съчетани с същински балетни пози, че просто е невероятно човек да остане сериозен! Особено симпатични са мъжете – възрастният Алберт Фолозов и дебеличкият Иван Мамонов.
  Наистина друг спектакъл, който основава въодушевление и изненадва, без да се опасява от преувеличенията и от много провокативната интерпретация на класическия текст на пиесата. Понеже на българския спектакъл значително му липсва и детайла на изненада, и смелостта да предизвика, съветският театър е една забавна опция.  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР