Представителна рота на военноморските сили, политици, организации и граждани се

...
Представителна рота на военноморските сили, политици, организации и граждани се
Коментари Харесай

Варна чества ”Денят на Тракия” по-рано заради Ердоган

Представителна рота на военноморските сили, политици, организации и жители се поклониха пред Арката на 8-ми Приморски полк и отдадоха респект на героите по случай завладяването от българската армия на 26 март преди 105 години на "непревземаемата " Одринска цитадела.

Денят на Тракия се отбелязва по традиция на 26 март, признат за един от дните в българския културно-исторически календар. На този ден се празнува подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили заслон в рамките на България и запазили родовата си памет.

Това е и годишнина от денят в който е завладяна Одринската цитадела на 26 март 1913 година от Българската войска през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 бойци, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в офанзивата 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

Междувременно стана известно, че е изработен и ремонт на джамията във Варна, още веднъж в чест на идването на турския президент, който ще я посети в понеделник. Оказа се, че ремонтът се прави от някогашни деятели на заличената от съда фондация, забъркана в абсурда на ДОСТ "Храни против гласове ", заяви 24 Родопи.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР