Представителите на ресторантьорския, хотелиерския и туристическия бранш се срещнаха със

...
Представителите на ресторантьорския, хотелиерския и туристическия бранш се срещнаха със
Коментари Харесай

Представители на туристическия бранш се срещнаха с министрите на икономиката и туризма

Представителите на ресторантьорския, хотелиерския и туристическия отрасъл се срещнаха със служебните министри на стопанската система и туризма Даниела Везиева и Стела Балтова. Те обявиха, че са входирали задачите и настояванията си неведнъж, само че без необикновен резултат.

Според тях мярката 60/40 не е използвана в новия си вид, парите за отплата са прекомерно малко, а невиждано високите цени на тока в допълнение утежняват обстановката в стопанската система

Мина месец от поседната ограничаваща заповед, а няма, мярка която да обезпечи оцеляването на бизнеса, декларират от сектора. Новият стопански министър Даниела Везиева към този момент се въздържа от коментар.

Представителите на туристическия бранш упорстват колкото се може по-бързо да бъде изяснена схемата, по която засегнатите бизнеси ще бъдат обезщетени. Преразглеждане на част от здравните ограничения и незабавни обезщетения са част от другите им претенции.

" Натрупва се проблем след проблем. Виждаме, че държавното управление в този си мандат мъчно може да реагира в точния момент ", сподели Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той уточни като образец, че тимбилдинги не могат да се провеждат,а футболни мачове с по 30 000 души на стадиона може. Трябва да се обърне някакво внимание на ограниченията за компенсиране.

" С министрите нямаме разминаване по един въпрос и той е, че бизнесът би трябвало да работи Средствата, които ги има, са извънредно незадоволителни. Те ще стигнат само в случай че бизнесът работи, спазвайки някакви ограничения ", съобщи Евгени Зумпалов от Сдружение на заведенията в България.

Според Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията Министерството на здравеопазването издава заповеди, които не съгласува с Министерството на финансите и стопанската система.

" Какво ще стане с тези хора, работещи в бизнеса, какво ще стане със самия бизнес? ", пита той.

Служебен министър на туризма Стела Балтова разяснява, че би трябвало да бъдат основани такива условия, в които секторът да може да работи свободно

" Единствената задача и нужда на страната е е да имаме работещ туристически бранш ", акцентира тя.

Представителите на туристическия отрасъл считат, че държавното управление би трябвало да се пребори с коронавирус рецесията с всеобща имунизация, а не с още ограничаващи ограничения. Изчаква се другия вторник, когато е срокът за министър председател Стефан Янев да прегледа настояванията им. Тогава от сектора ще решат дали да стачкуват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР