Представителите на ГЕРБ и ДПС в Централната избирателна комисия (ЦИК)

...
Представителите на ГЕРБ и ДПС в Централната избирателна комисия (ЦИК)
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС спасиха Борисов от наказание за агитация

Представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи в Централната изборна комисия (ЦИК) избавиха водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов от наказване за пропаганда в деня на балотажа. Комисарите разгледаха план на решение за определяне на нарушаване на Борисов, само че не събраха болшинство, с цел да го одобряват, защото от ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха срещу. Решенията в ЦИК се вземат с 2/3 от гласовете - в тази ситуация " за " гласоподаваха 9-има членове, а " срещу " бяха петима.

За изявлението на Борисов през днешния ден по обед в комисията са постъпили над 20 сигнала , в това число и писмо от Съвет за електронни медии, стана ясно на съвещанието на комисията. В тях се твърди, че с изявлението си Борисов е направил нарушаване, като е направил пропаганда в изборния ден в интерес на един от претендентите.

Един от сигналите против Бойко Борисов бе на юрист Емилия Недева за " тежко нарушаване на Изборния кодекс ", заяви тя във " Facebook ". Юристът показва, че Българска национална телевизия е пуснала 6-минутно изявление на някогашния министър председател, в което той атакува претендента за президент Румен Радев и пропагандира в интерес на другия претендент Анастас Герджиков.

Борисов направи изявлението си пред публицисти, откакто гласоподава, като на въпрос за кого е дал своя вот разгласи, че ще е " огромен срам, в случай че Румен Радев стане президент ". " Искрено се надявам българите да проявят разсъдък и да изберат ректор на ректорите, пред един който ни вкара в интернационален скандал ", сподели още Борисов.

Адвокат Недева счита, че откакто ЦИК е показала праволинейност и реши предходната неделя да глоби съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков поради оповестяването на името на кандидат-президента, за който е дал своя вот, " няма място за подозрение, че следва да приложи закона с цялата му суровост във връзка с доста по-тежкото нарушаване, позволено от Бойко Борисов ".

" Противното би било демонстрация на двоен стандарт и неприемлива пристрастност. Считам, че следва да бъде наложена съответна глоба и на Българска национална телевизия, за това, че популяризира изказаните в нарушаване на ИК думи на Бойко Борисов и по този метод те доближиха до голяма публика от гласоподаватели, част от които безспорно биха били повлияни от изречените думи ", декларира още юристът.

21 МАШИНИ НЕ РАБОТЯТ

До момента единствено 21 машини за гласоподаване в страната не работят - 6 устройства не са тръгнали при пробното им включване през вчерашния ден, а с други 15 е имало проблеми през днешния ден, в изборния ден. На тези места е преминато към гласоподаване с хартиени бюлетини.

Делът на неработещите устройства е най-малък - общият им брой за страната и чужбина е съвсем 12 000. Няма сигнали за нередности от чужбина. 

Странен случай наложи прекосяване към хартиени бюлетини в 31-ва секция в СОУ “СВ. Св. Кирил и Методий “ в Бургас. Причината беше, че петте смарт карти на единствената им машина за гласоподаване са изчезнали безследно, описа БГНЕС. От секционната комисия не считат, че става въпрос за тенденциозен бойкот и картите да са откраднати. „ По скоро сме ги забутали някъде в паниката. Не знам къде са изчезнали “, сподели ръководителят на комисията. Пред секцията няма опашка. Гласуването с хартиена бюлетина минава умерено.

„ За първи път имаме сходен проблем. Може и да се намерят, само че вместо да търсим и да губим време взехме решение да минем на хартиени бюлетини. Председателят на комисията не можа да даде пояснения. Тя също е обезпокоена и не знае какво се е случило. Засега в други секции нямаме проблем с машините ”, разяснява зам.-председателят на бургаската районна изборна комисия (РИК) Михаил Хаджиянев. 

Тази заран Централната изборна комисия (ЦИК) утвърди в една секция в Русе да се премине към хартиени бюлетини. Причината беше, че картите за единственото устройство за гласоподаване в секцията са били развалени. Същото стана и в секция в Раднево поради неработещ тъчскрийн, както и в една секция в 23-и изборен регион в София поради развален принтер. На едно място са не запомнили да включат машината в контакта и батерията й бързо се е изтощила. Когато дошъл техникът, от секционната комисия към този момент са били траяли на хартия.

КОНТАКТИ

От ЦИК разгласиха телефонните номера, на които могат да се подават тъжби и сигнали за гласуването в страната:

0885 926 505

0885 613 507

0882 630 805
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР