Представители на Вашингтон и Москва ще присъстват на срещата на

...
Представители на Вашингтон и Москва ще присъстват на срещата на
Коментари Харесай

Представители на Вашингтон и Москва присъстват на срещата на ОССЕ

Представители на Вашингтон и Москва ще участват на срещата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, отдадена на напъните за понижаване на напрежението сред Русия и Запада. Заседанието във Виена е продължение на договарянията, извършени по-рано през седмицата.

Москва чака от Вашингтон и неговите съдружници стимулиран писмен отговор на предложенията си за европейската сигурност. Това съобщи съветският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов.

Представихме нашите начинания за излизане от рецесията. На 10 януари те бяха разяснени в Женева, а на 12 януари - в границите на Съвета Русия-НАТО в Брюксел. Очакваме съответен отговор, само че не под формата на популистки изказвания, а добре аргументирани писмени оферти “, сподели ръководителят на дипломатическата задача.

Според Антонов Западът не е кадърен аргументирано да отстоява своята позиция на договаряния.

" Създава се усещането, че американските полицитици са стартирали в пресата мита за „ неизбежното съветско навлизане в Украйна “ и в този момент преодоляват личните си уплахи. Нещо повече, зад настояванията на законодателите за „ по-болезнени санкции “ за страната ни стои опит за влияние върху Русия на фона на договарянията за европейската сигурност “, добави посланикът.

След Женева и Брюксел през днешния ден консултациите ще продължат във Виена в границите на съвещание на Постоянния съвет на ОССЕ.

Русия съумя да сплоти страните на НАТО и страните отвън Алианса в Европа, въпреки да не го очакваше. Коментарът е на заместник-държавния секретар на Съединените щати Уенди Шърман след края на Съвета НАТО-Русия в отговор на въпрос за присъединението на Украйна, Финландия и Швеция към Алианса.

„ Съединените щати, дружно със съдружниците си от НАТО ясно демонстрираха, че няма да затръшнем вратите на политиката на Алианса на отворените порти. Тази политика постоянно е била в основата на Пакта, който по същността си е защитителен. Суверенно право на избор на страните е да решат да дойдат и да заявят, че желаят да се причислят към НАТО “, съобщи Шърман.

След срещата съветският заместник-министър на външните работи Александър Грушко разяснява, че сред НАТО и Русия към момента има доста фундаментални несъгласия. Той се разгласи за изработването на нова архитектура за сигурност в Европа с аргумента, че сегашната не регистрира ползите на Русия. Той повтори позицията на Москва, че разширението на Алианса на изток би трябвало да бъде прекъснато.

Грушко акцентира, че Украйна би трябвало да бъде принудена да извършва Минските съглашения.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предизвести, че в случай че Русия още веднъж употребява мощ против Украйна, НАТО съществено ще обмисли подсилването на източния фланг.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР